Scandal de spionaj cu Angela Merkel. Serviciul de Informatii Externe al Germaniei a ajutat SUA sa spioneze companii europene
Parchetul din Germania va ancheta acuzatiile conform carora serviciul de informatii externe BND a incalcat legislatia atunci cand a ajutat SUA sa spioneze oficiali si companii din Europa, printre care si grupul Airbus.
Anuntul a fost facut de biroul procuraturii federale, relateaza Reuters, conform Agerpres. Un purtator de cuvant al Parchetului a confirmat informatiile aparute in acest weekend in media din Germania privind deschiderea unei anchete, in contextul in care opozitia a cerut mai multe informatii in legatura cu acest scandal din partea guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.
"A fost deschisa o ancheta preliminara", a precizat purtatorul de cuvant. Tot in legatura cu acest caz, insusi procurorul federal Harald Range va fi audiat miercuri, la Berlin, de o comisie parlamentara care va analiza aceasta afacere.
Revista Der Spiegel a relatat ca BND (Serviciul de Informatii Externe al Germaniei) a ajutat Agentia de Securitate Nationala (NSA) din SUA in ultimii zece ani, punand Germania intr-o situatie dificila si deranjand o buna parte a opiniei publice, intr-o tara unde supravegherea este un subiect sensibil din cauza abuzurilor comise de nazisti si de Stasi, securitatea din fosta Germanie de Est. Publicatia a mai relatat ca, in 2013, BND a cerut angajatilor sai sa stearga 12.000 de date - adrese IP, adrese de e-mail si numere de telefon ale unor oficiali guvernamentali germani - pe care le-a colectat pentru NSA.
Reprezentanti ai opozitiei din Parlament - Verzii si Partidul Stangii - au cerut mai multe informatii din partea guvernului condus de Angela Merkel in legatura cu ajutorul BND pentru NSA. Media germana a precizat ca exista indicii ca state, in special Franta, si agentii ale UE au fost spionate de BND in contul NSA.
Grupul Airbus a anuntat joi ca intentioneaza sa depuna o plangere pe langa autoritatile germane in legatura cu informatii conform carora serviciul de informatii externe al Germaniei a ajutat SUA sa spioneze aceasta companiei si alte grupuri europene. In centrul acestei controverse se afla amploarea cooperarii intre BND si NSA, care a inceput in 2002, dupa atacurile teroriste din SUA de la 11 septembrie 2001, si intrebarea privind cat a stiut guvernul german despre activitatile de spionaj al BND in favoarea NSA.
Este o problema extrem de sensibila in Germania, deoarece Angela Merkel si alti oficiali germani au reactionat ferm in 2013 dupa aparitia informatiilor conform carora NSA intercepta de mult timp telefonul mobil al cancelarului. "Spionajul intre prieteni este total inacceptabil", a spus ea la acel moment.