Șase români au fost arestați în Portugalia într-un caz de exploatare a migranților
Autorităţile din Portugalia au lansat o campanie împotriva traficului clandestin de mână de lucru, luând în vizor mii de ferme bănuite că exploatează migranţi, conform Reuters, relatează Agerpres.
În mai puțin de zece ani, numărul victimelor acestui trafic aproape că s-a dublat. Şase români au fost arestaţi recent în urma unui raid la o astfel de fermă.
"Traficul de persoane este un fenomen care ne preocupă cu adevărat", a declarat pentru Reuters Filipe Moutas, ofiţer în Garda naţională republicană a Portugaliei, într-o razie efectuată săptămâna trecută la o plantaţie de zmeură din Alentejo, unde lucrează thailandezi şi bulgari.
Acţiunea din 7 februarie nu s-a soldat cu arestări, toţi lucrătorii având acte în regulă, dar într-un alt raid efectuat cu câteva săptămâni mai devreme în localitatea învecinată Beja poliţia a găsit 26 de victime ale traficului de persoane şi a arestat şase români, cea mai semnificativă "captură" de până în prezent.
"Exploatarea mâinii de lucru în agricultură, mai ales în regiunea Alentejo (sud), a scăpat de sub control", a afirmat Acasio Pereira, preşedintele sindicatului inspectorilor din Serviciul portughez pentru imigraţie şi frontieră (SEF).
Un raport al Comisiei Europene a indicat în decembrie că în 2015-2016 numărul de victime ale traficului de forţă de muncă din Portugalia raportat la un milion de locuitori era mai mare decât în orice alt stat al Uniunii Europene, cu excepţia Maltei.
Majoritatea victimelor sunt bărbaţi, predominant din Europa de est, precum şi din India, Nepal, Pakistan şi Bangladesh. Conform anchetatorilor portughezi, victimele tipice sunt migranţi săraci aduşi în Portugalia de reţele de trafic, cu promisiunea unui loc de muncă prezentat pe internet.
Dar de multe ori odată ce încep munca victimelor li se confiscă actele şi nu li se plătesc salariile promise, în multe cazuri fiind găzduite în spaţii inadecvate.
Observatorul portughez privind traficul de persoane a consemnat că în 2017 autorităţile au efectuat 4539 de raiduri la ferme, iar numărul de victime înregistrate a crescut la 175, faţă de 86 în 2010. Pentru 2018 încă nu există cifre.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!