Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris, în fața anchetatorilor: „Nu mă tem de voi”

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris în 13 noiembrie 2015, a apărut luni în faţa unui tribunal din Bruxelles.

UPDATE 16.00: Principalul suspect al atentatului care a avut loc la Paris în 2015, Salah Abdeslam, a refuzat să facă declarații în fața instanței belgiene.

„Tăcerea nu mă face criminal. Aceasta este apărarea mea”, a spus el.

Totodată, el a afirmat că musulmanii sunt „judecați și tratați în cel mai nemilos mod” după gratii. În acest context, a cerut anchetatorilor să judece cazul „pe baza dovezilor tangibile” și să nu „se preocupe să satisfacă opinia publică”.

„Nu mă tem de voi, nu mă tem de aliații voștri”, a mai spus el, fără să explice la ce se referă, scrie BBC News.

Citește și
Nou-nacut
Atentat dejucat în Afganistan. Jihadiștii au ascuns explozibilul în scutecele unui copil
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De la audierea din martie 2016, Abdeslam refuză să facă declarații anchetatorilor.

ora 09.15: El va fi judecat pentru presupusa sa participare la un incident armat cu poliţia belgiană în martie 2016, transmite AFP.

Acest proces de la Tribunalul corecţional din Bruxelles reprezintă doar un preambul la cel care va avea loc în Franţa în cazul atacurilor coordonate comise în noiembrie 2015 în capitala franceză şi soldate cu 130 de morţi, dar este extrem de aşteptat pentru a vedea dacă 'inamicul public numărul 1' va renunţa la tăcerea pe care a adoptat-o în faţa anchetatorilor francezi.

Ajuns la finalul lui 2016 în penitenciarul de maximă securitate Fleury-Mérogis din regiunea pariziană, Abdeslam a părăsit închisoarea franceză în noaptea de duminică spre luni pentru a fi transferat în Belgia, a declarat o sursă apropiată acestui doar.

Un convoi de vehicule ale GIGN, unitatea de elită a jandarmeriei franceze, a părăsit închisoarea Fleury-Mérogis între orele locale 03:30 şi 04:00 (02:30 şi 03:00 GMT), conform AFP.

În vârstă de 28 de ani, acest francez de origine marocană crescut în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde s-a radicalizat, se află în centrul unei celule jihadiste implicate în cel puţin trei dosare teroriste majore.

Atentatele de la Paris din noiembrie 2015, cele din 22 martie 2016 de la Bruxelles soldate cu 32 de morţi şi atacul eşuat din trenul Thalys ce efectua o cursă Amsterdam-Paris în august 2015 relevă 'probabil o operaţiune unică' a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), estimează Parchetul federal belgian.

Faptele pentru care Salah Abdeslam va fi judecat de luni până vineri - cu o zi de pauză, miercuri - s-au petrecut în 15 martie 2016, când anchetatori francezi şi belgieni au fost surprinşi de tiruri de armă în timpul unei percheziţii de rutină la un apartament care servea drept ascunzătoare a membrilor celulei jihadiste, locuinţă situată pe strada Dries din districtul Forest din Bruxelles.

Trei poliţişti au fost răniţi şi un jihadist algerian de 35 de ani, Mohamed Belkaid, a fost ucis în timp ce încerca să îi acopere pe Salah Abdeslam şi un alt complice, Sofiane Ayari, un tunisian de 24 de ani care va fi de asemenea judecat luni la Bruxelles.

Acest episod nu a făcut decât să precipite arestarea lui Salah Abdeslam şi a lui Sofiane Ayari, care a avut loc la 18 martie 2016 în cartierul Molenbeek din Bruxelles. Amprentele lui Abdeslam au fost găsite ulterior în apartamentul din Forest. Arestarea lui Salah Abdeslam a fost considerată drept un element declanşator al atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles, când trei atacatori-kamikaze s-au aruncat în aer la aeroportul internaţional Zaventem şi într-o staţie de metrou, 32 de persoane fiind ucise. 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Schimb de focuri în Amsterdam: un mort şi 2 răniţi, în centrul oraşului
Schimb de focuri în Amsterdam: un mort şi 2 răniţi, în centrul oraşului

Poliţiaa precizat că nu este vorba despre un atentat, potrivit primelor informaţii.

Atentat dejucat în Afganistan. Jihadiștii au ascuns explozibilul în scutecele unui copil
Atentat dejucat în Afganistan. Jihadiștii au ascuns explozibilul în scutecele unui copil

Autoritățile afgane au dejucat un atentat terorist, care ar fi urmat să aibă loc chiar în inima orașului Kunduz. Talibanii au ascuns explozibilul în fașele unui nou-născut.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.