S-a filmat mâncând șorici în Bali, apoi a postat clipul pe TikTok. Gestul care trimis-o direct la închisoare
O femeie musulmană a fost condamnată la doi ani de închisoare, în conformitate cu legea indoneziană privind blasfemia, din cauza unui videoclip pe care l-a distribuit pe TikTok.
Filmulețul o arată pe femeie recitând o rugăciune islamică înainte de a gusta șorici de porc, în timp ce vizita insula turistică Bali, scrie CNN.
@dailymirror Indonesia influencer Lina Mukherjee jailed for using Islamic phrase before eating pork on TikTok #dailymirror #breakingnews #news #linamukherjee #tiktok #islamic #indonesia ♬ original sound - Daily Mirror
Lina Lutfiawati, cunoscută ca Lina Mukherjee pe rețelele de socializare, a fost judecată, marți, la tribunalul districtual din Palembang, pe insula Sumatra.
Femeia, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită vinovată de „răspândirea de informații menite să incite la ură împotriva persoanelor religioase și a unor grupuri specifice”, se arată în documentele tribunalului.
Pe lângă pedeapsa de doi ani de închisoare, instanța a amendat-o cu 16.245 de dolari (250.000.000.000 de rupii indoneziene), o mică avere într-o țară în care salariul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 4.300 de dolari. Perioada de închisoare ar putea fi prelungită cu trei luni dacă nu plătește amenda, a adăugat instanța.
Vorbind cu reporterii în fața instanței, marți, după proces, Mukherjee s-a declarat șocată de sentință.
„Știu că am greșit, dar chiar nu mă așteptam la această pedeapsă”, a spus ea, în comentarii preluate de afiliatul CNN, CNN Indonezia. Este posibil ca ea să facă apel, a adăugat CNN Indonezia.
Cazurile de blasfemie sunt în creștere
Indonezia este cea mai mare națiune musulmană din lume, unde 231 de milioane de oameni, cel puțin 93% din populația adultă, se identifică ca fiind musulmani.
Conservatorismul religios a fost în creștere în țară în ultimii ani, iar grupurile de apărare a drepturilor au avertizat că legile privind blasfemia sunt „din ce în ce mai mult folosite ca armă” împotriva minorităților religioase și a celor care se consideră că au insultat islamul.
Carnea de porc este interzisă în Islam, iar consumul acesteia rămâne tabu pentru majoritatea musulmanilor indonezieni. Dar carnea este consumată în mod obișnuit de milioane de nemusulmani, inclusiv de populația de etnie chineză a țării, precum și de cei care trăiesc pe insula Bali, cu majoritate hindusă.
Mukherjee, care se identifică ca fiind musulman, are un număr combinat de peste două milioane de urmăritori pe rețelele de socializare.
Cunoscută pentru stilul său de viață și pentru videoclipurile sale culinare care o arată degustând diverse feluri de mâncare, ea a primit reacții negative din cauza unui videoclip pe care l-a distribuit pe TikTok în luna martie, în care apărea stând la o masă și recitând fraza islamică „Bismillah” (În numele lui Allah) înainte de a consuma piele de porc crocantă.
Bismillah este una dintre cele mai importante și comune fraze sfinte din islam. Este prima frază din Coran și este adesea rostită de musulmani înainte de a mânca. De asemenea, este frecvent folosită ca declarație generică.
Videoclipul, despre care Mukherjee a spus că a fost filmat în timpul unei călătorii în Bali, o prezintă pe aceasta încercând babi guling, o mâncare populară de stradă, compusă din orez și bucăți de carne de porc prăjită la proțap și crăpături, servită cu legume.
Ea vorbește în fața camerei și face o grimasă în timp ce gustă o bucată de șorici de porc.
Videoclipul a atras milioane de vizualizări, dar a fost condamnat de grupuri religioase, inclusiv de Consiliul Ulema indonezian, cel mai important organism clerical musulman din țară, care a emis o hotărâre prin care l-a numit „blasfemator”.
De asemenea, a generat o plângere publică care a declanșat anchete ale poliției, care au dus la trimiterea în judecată a lui Mukherjee.
Fotografiile și înregistrările video realizate cu Mukherjee pe parcursul procesului și difuzate de CNN Indonezia o arată adesea pe aceasta în lacrimi și însoțită de o prezență puternică.
„Ea nu a făcut nimic rău, dar spune multe despre (starea Indoneziei)... cum o țară musulmană moderată autoproclamată devine o națiune musulmană radicalizată”, a declarat Andreas Harsono, cercetător al Human Rights Watch în Indonezia, pentru CNN.
„Capitolul blasfemiei din codul penal a fost mărit de la unul la șase articole - un regres serios în ceea ce privește protejarea libertății de religie și credință în Indonezia”, a adăugat el. „Aceasta contrazice o tendință globală de a nu aplica legile privind blasfemia sau de a le elimina cu totul”.
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de blasfemie din Indonezia a fost cel al lui Basuki Tjahaja Purnama, un politician indonezian de etnie chineză, cunoscut sub numele de Ahok, care a fost primul guvernator nemusulman al Jakartei din ultimii 50 de ani.
El a fost judecat pentru blasfemie în 2017, după ce i-a înfuriat pe musulmanii de linie dură făcând referire la un verset din Coran în timp ce făcea campanie pentru realegere în 2016 și a fost încarcerat timp de doi ani, în ciuda faptului că și-a cerut scuze publice.