Potop si foc in Australia:8 morti, 200.000 de sinistrati, valuri de 8 metri

Dată publicare: 11-01-2011 00:00
Dată actualizare: 09-05-2012 20:59


In nord-estul tarii ploua torential de cateva saptamani, iar apele s-au revarsat cu furie asupra mai multor localitati. Intre timp, oamenii din sud se lupta cu seceta si incendiile de vegetatie, care au transformat deja mai multe ferme - in scrum.

Cosmarul pe care-l traiesc australienii pare sa nu se mai sfarseasca. Ploile torentiale care s-au abatut asupra statului Queensland, din nord-estul tarii, au lasat in urma cel putin 8 morti si peste 70 de disparuti.

Dupa ce apa s-a napustit cu o forta de neinchipuit, inghitind totul in cale, zeci de oameni au gasit refugiu pe acoperisurile caselor, asteptand sa fie salvati cu elicopterul. Martorii spun ca valul nemilos avea aproape 8 metri atunci cand a izbit ca din senin orasul Toowoomba.

Echipele de interventie au survolat incontinuu zona, pentru a veni in ajutorul sinistratilor.

Orase intregi au fost inundate complet si numarul sinistratilor depaseste 200.000. Autoritatile estimeaza ca pagubele provocate de teribilele viituri se ridica pana acum la 5 miliarde de dolari.

In schimb in celalalt colt al tarii, incendiile fac ravagii. Locuitorii unui orasel de langa Perth sunt inspaimantati de flacarile care au mistuit deja mai multe ferme de la periferie, si se indreapta cu repeziciune spre zonele dens populate. 150 de pompieri incerca - fara prea mare succes - sa tina piept focului care a mistuit peste doua mii de hectare.


VIDEO PROTVPLUS.RO