Rușii pregătesc o ofensivă de amploare înainte ca ucrainenii să primească tancurile promise de țările NATO

×
Codul embed a fost copiat

Germania a decis, în sfârșit, să doneze Ucrainei tancuri Leopard 2, potrivit publicației Der Spiegel care citează surse guvernamentale.

Anunțul oficial nu a venit încă, dar se pare că exemplul va fi urmat și de americani însă la începutul anului viitor, cred analiştii.

Ucraina va primi tancuri moderne de la mai multe state NATO

Armata ucraineană așteaptă acum tancuri moderne și din partea altor state europene.

Sunt 12 țări care vor să doneze Kievului până la 100 de blindate Leopard 2.

După săptămâni de discuții, Germania a decis să trimită Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2. Totodată, va permite, oficial, și altor state europene să livreze acest tip de blindate, potrivit publicației germane Der Spiegel. În primă instanță, Berlinul ar dona 15 tancuri, împreună cu echipamentul auxiliar.

Citește și
atac donetk
Rusia a atacat un cartier rezidențial din regiunea Doneţk: "Au fost zece lovituri de artilerie cu tuburi". GALERIE FOTO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pistorius, ministrul german al apărării: "NATO nu trebuie să ia parte la război. Și, în același timp, coeziunea alianței e de importanță majoră, atât în fața Ucrainei, națiunea care este atacată în acest caz și pentru care am promis că vom face tot ce e necesar ca să o ajutăm, dar și pentru a trimite mesaje clare și determinate către agresor, Rusia".

La scurt timp după ce presa germană anunța că Berlinul a decis să trimită tancuri în Ucraina, publicația americană Politico a scris că și Washingtonul a hotărât să livreze Kievului între 30 și 50 de tancuri Abrams.

Matthew Lee, reporter: "Se pare că decizia e rezultatul unui compromis între Statele Unite și Germania, potrivit căruia SUA și-au luat angajamentul să ofere aceste tancuri Abrams cândva în viitor, iar Germania își dă acordul pentru ca Polonia să trimită acum tancuri Leopard în Ucraina".

Și, potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Olanda ia în calcul să cumpere tancuri Leopard de la nemți și să le doneze Ucrainei.

Reacția Rusiei, după anunțul Germaniei

De la Moscova, a venit reacţia purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Dmitri Peskov: "Relațiile (ruso-germane) sunt deja la cel mai jos nivel. Nu vedem niciun dialog serios cu Germania sau cu alte state din Uniunea Europeană și din NATO. Asemenea livrări (de tancuri) nu prevestesc nimic bun pentru relațiile viitoare, vor avea un impact inevitabil asupra viitorului acelor relații".

Secretarul-General al NATO a declarat însă că Alianța va continua să sprijine eforturile Ucrainei de a-și elibera teritoriul.

Jens Stoltenberg: "Singura speranţă pentru o pace trainică este să-l convingem pe Putin că nu are cum să câştige pe teren. De aceea trebuie să furnizăm, cât mai rapid, Ucrainei arme mai grele şi sisteme avansate, astfel încât Kievul nu doar să supravieţuiască, ci să şi câştige, să-şi recupereze teritoriile".

În timpul unei vizite la o fabrică de muniții, șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul președinte Dimitri Medvedev, susține pe de altă parte că Rusia are suficient armament să facă față ajutoarelor trimise Ucrainei.

Dmitry Medvedev: "Adversarii noștri ne privesc, spun periodic că ne lipsește una sau alta, că nu mai avem rachete decât pentru una sau două lovituri și alte lucruri de genul ăsta. Aș vrea să-i dezamăgesc. Avem destul din toate."

De pe front apar tot mai multe informații că rușii pregătesc o ofensivă de amploare cât mai repede, pentru a obține un avantaj înainte ca ucrainenii să primească armamentul greu și tancurile promise.

Orașul Bahmut e unul dintre cele mai fierbinți locuri din Ucraina, alături de Soledar, aflat doar la câțiva kilometri distanță.

Militari despre Bahmut: „Să conduci în Bahmut în timpul zilei e periculos, pentru că un proiectil poate lovi oricând. Iar noaptea e periculos pentru că poți să dai peste niște tancuri. Chiar s-a întâmplat asta ieri”.

Rușii au concentrat aici un mare număr de soldați și tehnică militară, dar nu au reușit să spargă frontul, după luni întregi de eforturi.

Vasyl, soldat ucrainean: "Nu e niciodată liniște aici. Dar azi e foarte liniște. Da! Nu trecea un minut fără să zboare câte un proiectil pe undeva."

Pentru apărători, situația nu e deloc favorabilă. Orașul e încercuit din trei părți și singurul drum de acces rămas în mâinile ucrainenilor e bombardat de ruși.

În altă ordine de idei, mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat demisiile, în urma anchetei de corupţie legate de aprovizionarea armatei la preţuri supraevaluate. De asemenea, Volodimir Zelenski a anunţat semnarea unui decret care interzice ieşirea din ţară a angajaţilor guvernamentali, în alte scopuri decât deplasările oficiale de serviciu.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Dacă vor să se odihnească acum, se vor odihni în afara funcţiei publice".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Deputaţii ruși ameninţă Chişinăul:
Deputaţii ruși ameninţă Chişinăul: "Republica Moldova s-ar putea dezintegra, dacă aderă la NATO"

Doi influenți deputaţi ruși au amenințat Chișinăul, după ce şi un senator din Rusia afirmase cu o zi în urmă că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia a atacat un cartier rezidențial din regiunea Doneţk:
Rusia a atacat un cartier rezidențial din regiunea Doneţk: "Au fost zece lovituri de artilerie cu tuburi". GALERIE FOTO

Invadatorii ruşi au lovit Chasiv Yar din regiunea Doneţk, omorând o persoană şi rănind două.  

Lavrov: Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina, însă Occidentul a intervenit și nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova
Lavrov: Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina, însă Occidentul a intervenit și nu a lăsat Kievul să discute cu Moscova

Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite şi alte ţări occidentale au sfătuit Kievul să nu poarte discuţii, a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.