Rușii îi contrazic pe americani în privința locului următoarei runde de negocieri cu Ucraina. Ce s-a anunțat peste Ocean

Kremlinul a negat joi că există deja un acord cu privire la sediul următoarei runde de negocieri cu Ucraina, după ce în presa americană s-au scurs informaţii că acestea se vor desfăşura la jumătatea lunii iunie, la Vatican, informează EFE.
"Deocamdată nu există niciun acord concret cu privire la următoarele întâlniri. Rămâne să ne punem de acord", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov (foto), în cadrul conferinţei sale de presă telefonice zilnice.
Ziarul The Wall Street Journal a raportat că preşedintele american, Donald Trump, le-a comunicat luni liderilor europeni că Vaticanul va găzdui, la jumătatea lunii iunie, a doua rundă de negocieri directe între Rusia şi Ucraina.
"Continuă să se lucreze în vederea îndeplinirii acordurilor convenite la Istanbul", a adăugat Peskov, referindu-se la schimbul a o mie de prizonieri de fiecare parte şi la pregătirea unui memorandum cu o foaie de drum privind soluţionarea paşnică a conflictului.
Preşedintele finlandez, Alexander Stubb, a afirmat miercuri că, probabil, contactele dintre Rusia şi Ucraina la nivel tehnic pentru a negocia un armistiţiu vor fi reluate săptămâna viitoare la Vatican.
Dmitri Peskov a salutat săptămâna aceasta disponibilitatea oricărei ţări, inclusiv a Vaticanului, de a contribui la o reglementare "rapidă" a conflictului.
La rândul său, prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a avut marţi o conversaţie telefonică cu papa Leon al XIV-lea, care a confirmat disponibilitatea Vaticanului de a găzdui negocierile.
Papa Leon al XIV-lea a făcut această ofertă în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care a discutat telefonic la câteva zile după alegerea sa, pe 8 mai, şi pe care l-a primit de asemenea duminică, după slujba ce a marcat începerea pontificatului său, potrivit Agerpres.
În timp ce preşedintele ucrainean Zelenski susţine medierea papală, poziţia preşedintelui rus Putin rămâne necunoscută, el arătându-se convins la începutul lunii mai că dialogul constructiv între Kremlin şi Vatican se va menţine şi în noul pontificat.
Liderul de la Kremlin, care aparţine confesiunii creştin ortodoxe şi care, anterior, a fost primit la Vatican de trei ori, l-a lăudat pe papa Francisc pentru atitudinea sa pozitivă faţă de Rusia.
Papa Francisc a fost criticat de ucraineni, şase milioane dintre care fiind catolici, pentru că nu i-a apărat suficient în timpul pontificatului său în faţa agresiunii ruse.
Papa Leon al XIV-lea a dat asigurări miercuri, în prima sa audienţă generală în piaţa Sfântul Petru din Vatican, în faţa a mii de credincioşi care l-au aclamat, că într-o lume aflată "în război" este o datorie "să construieşti pacea".