Rușii folosesc site-urile de recenzii ale restaurantelor pentru a lupta împotriva dezinformării presei de stat
În loc să comenteze preparatele culinare şi serviciile oferite de restaurantele şi cafenelele ruseşti, unii dintre utilizatorii de internet au început să publice recenzii online despre acţiunile Rusiei în Ucraina, scrie Reuters, conform Agerpres.
Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a acuzat 10 companii mass-media locale că au descris într-o manieră falsă ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune specială de demilitarizare a Ucrainei". Marţi, Rusia a oprit emisia postului radiofonic Ekho Moskvy din cauza felului în care această staţie a acoperit din punct de vedere mediatic invazia din Ucraina.
Însă comentariile online publicate pe platforme precum Google Maps şi Afisha.ru - un site de lifestyle şi entertainment accesat pe scară largă în Rusia - sunt mai greu de controlat, mai ales atunci când utilizatorii de internet folosesc instrumente online, precum VPN-uri, pentru a ocoli restricţiile impuse pe reţelele de socializare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o recenzie care viza unul dintre cele mai populare restaurante cu fructe de mare din Moscova, publicată pe Afisha.ru, un utilizator a scris: "Desfăşurarea de trupe în Ucraina înseamnă război, nu o 'operaţiune specială'. Armata rusă ucide copii şi civili!!!".
Un alt internaut a publicat următorul mesaj: "Acest loc era drăguţ. Totuşi, Putin ne-a stricat starea de dispoziţie invadând Ucraina. Ridicaţi-vă împotriva dictatorului, opriţi uciderea unor oameni nevinovaţi! Guvernul vostru vă minte".
Rusia respinge termenul de "invazie" şi afirmă că acţiunile sale nu au scopul de a ocupa un teritoriu, ci de a distruge capacităţile militare ale Ucrainei şi de a-i captura pe cei pe care autorităţile de la Moscova îi consideră "naţionalişti periculoşi".
Identitatea autorilor acelor comentarii online nu a putut fi verificată.
Recenziile numeroase de acest tip l-au determinat pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să spună că utilizatori online din străinătate construiesc "un atac psihologic informaţional" şi că cele mai multe dintre acele informaţii sunt publicate de roboţi cibernetici ("bots").
"Vă rog, nu cădeţi în plasa apelurilor lansate de provocatori. Au scopul de a submina administraţia oraşului şi de a crea o atmosferă de haos. Ei încearcă să ne dezbine", a declarat edilul moscovit.
Administratorul unui cont de Twitter asociat cu colectivul internaţional de hackeri Anonymous, care au anunţat că intenţionează să atace prezenţa online a Rusiei, i-a îndemnat pe internauţi să scrie recenzii pe Google Maps despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Alţi utilizatori online din Rusia au recomandat o strategie ce constă în publicarea unor imagini din Ucraina în cadrul recenziilor asociate unor restaurante populare.
"În textul mesajului scrieţi despre război, apoi ataşaţi o fotografie cu case distruse, morţi şi oameni în adăposturi antiaeriene", a scris un utilizator pe Instagram.