Rusii au ganduri mari: vor sa paseasca pe Marte

Ultima actualizare: 21-06-2012 17:29
Marte

La aproape o jumatate de secol de cand americanul Neil Armstong a fost primul om care a pasit pe Luna, rusii pluseaza cu o misiune umana, pe Marte, in 2030. Pana atunci, insa, cei 6 voluntari vor petrece 520 de zile izolati complet intr-un simulator.

Adica exact cat ar dura o calatorie dus-intors spre Marte, plus un sejur de o luna pe a 4-a planeta de la Soare.

La prima vedere, viata pe o nava sau o statie spatiala seamana cu un reality show. "Competitorii" trebuie sa biruie plictiseala, stresul, apasarea izolarii... si, foarte important, trebuie sa invete sa-si suporte colegii de... "captivitate".

Expertii rusi si cei ai Agentiei Spatiale Europene - ESA - au calculat ca o calatorie spre Planeta Rosie ar dura 250 de zile. Adaugam insa 30 de zile de explorare la sol si inca 240 pentru drumul de intoarcere. Exact prin asta vor trece trei rusi, doi europeni si un chinez.

Romain Charles, voluntar: "Nu suntem la inchisoare, luam parte la un experiment. Sunt sigur ca va fi greu, dar scopul nostru este sa rezistam 520 de zile."

Fara televizor sau internet, cei sase temerari sunt monitorizati permanent de specialisti, care le studiaza comportamentul fizic si psihic.

Martin Zell, Agentia Spatiala Europeana: "Stresul e legat de probleme cardiovasculare, efecte asupra sistemului imunitar. Desigur, cooperarea si coexistenta oamenilor, precum si dieta joaca de asemenea un rol important".

Cum totul trebuie sa imite pana la perfectiune conditiile unei misiuni spatiale, meniul celor sase voluntari este identic cu cel al astronautilor. Evident .. si toaletele seamana cu cele de pe Statia Spatiala Internationala. Exista insa o sala de gimnastica si o mica gradina. Fiecare voluntar are cabina lui.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO