Rușii atacă „nu cu două, trei sau patru rachete, ci cu sute”. Luptele grele continuă în sudul și estul Ucrainei
Obiectivul demilitarizării Ucrainei a fost „în mare parte îndeplinit, dar Rusia este obligată să ia măsuri mult mai ferme din cauza implicării Occidentului”, susţine purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cele mai aprige lupte au loc în sudul Ucrainei, a precizat președintele Zelenski în mesajul său de duminică noapte. Totodată, liderul ucrainean a lăudat forțele Kievului pentru că au ținut piept atacurilor rusești în estul țării.
Luptele grele continuă în sudul și estul Ucrainei. Duminică, un oficial pro-rus spunea că un sat din regiunea Zaporojie a fost recucerit de forțele Kievului, dar spre seară, Moscova a negat informația.
În schimb, președintele Zelenski a punctat în discursul său de duminică noapte respingerea atacurilor inamice în apropiere de Avdiivka, unul dintre punctele centrale ale luptelor din est.
Rușii atacă din patru direcții în Donbas
Michael Clarke, analist militar: „Ucrainenii spun că au detonat un depozit de muniție lângă Herson, iar în ultimele 36 de ore au existat numeroase rapoarte, momentan nu au fost confirmate oficial, dar sunt multe voci care spun că ucrainenii au traversat râul Nipru, în zona barajulului Nova Kahovka, la nord de Herson. Când rușii au distrus acel baraj, și-au retras trupele de aici și le-au mutat la nord de orașul Tokmak, unde în prezent se dau lupte grele, iar dacă ucrainenii au făcut asta (traversat Nipru - n.red.) bănuiala mea este că vor să-i determine pe ruși să își aducă din nou o parte din trupe în această regiune, pentru a slăbi apărarea în Tokmak”.
În regiunea Donbas, rușii încearcă să atace în patru direcții. Multe dintre lovituri sunt cu rachete de tip Grad.
Soldat ucrainean: „Nu sunt atacuri cu două, trei sau patru rachete. Sunt sute!”
Oleksandr Motornyi, corespondent 1+1 Ucraina: „Mă aflu în satul ucrainean Storozheve. Aici se dau lupte grele. Acum teritoriul este ucrainean. Drapelul național a fost arborat aici pe 11 iunie, dar nici până în ziua de azi rușii nu au renunțat și încearcă să îl recucerească”.
Koshmar, militar ucrainean: „Acesta este satul nostru și a fost eliberat, dar inamicul nu vrea să-și părăsească pozițiile și încearcă să intre din nou în acest sat, pe toate căile posibile”.
Rusia, acuzată pentru distrugerea barajului de la Nova Kahovka
Pe de altă parte, dovezile sugerează că distrugerea imensului baraj de la Nova Kahovka, pe Nipru, într-o zonă din Ucraina controlată de Moscova, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, pe 6 iunie. Așa scrie New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti.
Cel mai probabil, o încărcătură de explozibil, plasată în prealabil, a fost detonată într-un tunel care trecea prin baza de beton a barajului construit în epoca sovietică. În urma inundațiilor catastrofale, sunt 17 morţi şi 31 de dispăruți, potrivit autorităților ucrainene. În partea ocupată de ruși, cel mai recent bilanț arată 29 de victime.
Duiminică seară, Organizația Națiunilor Unite i-a cerut Rusiei să permită ca ajutorul umanitar să ajungă în zonele afectate de dezastru.