Kremlinul a transmis joi că Washingtonul nu a luat în considerare cerinţele sale de securitate, la o zi după răspunsul SUA la solicitările Rusiei, aflate în centrul crizei dintre Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina şi cu NATO, relatează AFP.

"Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luat în considerare sau că există o dorinţă ca îngrijorările noastre să fie luate în considerare", a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Agerpres. 

El a adăugat că Moscova "nu se va grăbi" să răspundă pentru moment.

SUA au răspuns în scris Rusiei la cererile de retragere a NATO din Est

 

Statele Unite au oferit un răspuns scris Rusiei, cu privire la cererile sale de retragere a NATO, pe fondul intenție de invadare a Ucrainei, a comunicat viceministrul de Externe rus, Alexander Grushko.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, i-a înmânat răspunsul viceministrului rus de externe. Răspunsul americanilor nu a fost făcut public, dar se știe deja că diplomația SUA a anunțat deja principalele cereri ale Rusiei sunt innaceptabile, arată Reuters.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au dus la o înţelegere, iar oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.