Rusia s-a enervat din cauza unui comentariu al Americii cu privire la trupele din Kazahstan

Ultima actualizare: 08-01-2022 16:49
Biden Putin
StirilePROTV

Autorităţile de la Moscova au răspuns furioase, sâmbătă, la un comentariu făcut de secretarul de stat american Antony Blinken.

Oficialul american a spus că autorităților din Kazahstan s-ar putea să le fie foarte greu să scape de trupele ruse de pe teritoriul său.

În replică, Moscova a afirmat că şeful diplomaţiei americane ar trebui mai degrabă să reflecteze la faptul că armata SUA se amestecă peste tot pe glob, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Blinken a pus vineri sub semnul întrebării justificările oferite de Rusia pentru trimiterea de trupe în Kazahstan, după zile întregi de proteste violente în această ţară din Asia Centrală.

''O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece'', avertizase vineri secretarul de stat american la o conferinţă de presă, la Washington.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat remarcile lui Blinken drept "tipic ofensatoare" şi l-a acuzat că face glume pe seama evenimentelor tragice din Kazahstan.

MAE rus a mai apreciat că Washingtonul ar trebui să-şi analizeze propria conduită a intervenţiilor în ţări precum Vietnam şi Irak.

"Dacă Antony Blinken iubeşte atât de mult lecţiile de istorie, atunci ar trebui să ţină cont de următoarele: când americanii sunt în casa ta, este greu să rămâi în viaţă şi să nu fi furat sau violat. Am învăţat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toţi cei 300 de ani de statalitate americană", a postat MAE rus pe canalul său de social media de pe Telegram.

MAE rus a insistat că desfăşurarea de militari în Kazahstan a fost un răspuns legitim la cererea de sprijin formulată de autorităţile de la Nur-Sultan şi adresată Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă de state ex-sovietice din care face parte şi Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO