Rusia o recunoaşte de facto pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei

Ultima actualizare: 15-11-2019 10:12
vladimir putin
Getty

Rusia a recunoscut-o de facto pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, în urma demisiei lui Evo Morales după săptămâni de manifestaţii, în timp ce a continuat să denunţe o "lovitură de stat" în această ţară, informează AFP.

„Am luat notă de anunţul potrivit căruia al doilea vicepreşedinte al Senatului, doamna Anez, a preluat funcţia de preşedinte interimar” în Bolivia, a declarat într-un briefing de presă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.

„Este clar că ea (Jeanine Anez) va fi considerată liderul Boliviei până la alegerea unui nou preşedinte”, a spus la rândul său un viceministru rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă publică rusă RIA Novosti.

Potrivit dnei Zaharova, aceste declaraţii ale Moscovei nu schimbă cu „nimic” poziţia oficială a autorităţilor ruse cu privire la situaţia din Bolivia, descrisă de Rusia de la început drept „o lovitură de stat”.

„Nu este vorba decât despre recunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat în Bolivia ca un proces legitim”, a subliniat ea.

Aproape necunoscută până în prezent, Jeanine Anez, senatoare de dreapta şi avocată în vârstă de 52 de ani, s-a proclamat preşedinte interimar şi a preluat funcţia marţi.

Putin avertizează că Bolivia este în pragul haosului

„Ţara este în pragul haosului. Acesta este un semnal foarte alarmant”, a declarat la rândul său preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe de presă la Brasilia, judecând situaţia din ţară, până acum aliată a Moscovei, „aproape de anarhie”.

"Este o situaţie în care nu există nicio autoritate. Ţara este în pragul haosului", a spus Putin.

Moscova are interese comerciale în Bolivia, unde agenţia rusă de stat pentru energie nucleară construieşte un centru nuclear. Evo Morales a vizitat Rusia ultima dată în luna iunie, propunând ca domenii de cooperare exploatarea litiului şi a gazului din Bolivia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO