Mexicul îi acordă azil politic lui Evo Morales. Președintele demisionar a părăsit Bolivia

evo morales
AP

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care s-a declarat ameninţat, a urcat luni seară într-un avion militar mexican care îl va transporta în Mexic, care i-a acordat azil politic.

„Fraţi şi surori, plec către Mexic” şi „îmi face rău să abandonez ţara din motive politice, dar voi urmări situaţia”, a postat pe Twitter luni seară Evo Morales, care a demisionat duminică din funcţie.

„În curând mă voi întoarce cu mai multă putere şi energie”, a mai postat el.

Cu câteva minute mai devreme, media locale au anunţat că un avion militar mexican a aterizat pe un aeroport din regiunea centrală Cochabamba, fieful liderului socialist, după o escală la Lima, anunţată de autorităţile peruane.

„Evo Morales este deja în avionul mexican care va asigura transferul său în deplină siguranţă în ţara noastră”, a confirmat apoi ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard.

„După ce au jefuit şi au încercat să dea foc casei mele din Villa Victoria, grupuri de vandali ai puciştilor (Carlos) Mesa şi (Luis Fernando) Camacho au apărut la mine, în cartierul Magisterio din Cochabamba. Le sunt recunoscător vecinilor mei că au oprit aceste raiduri”, a mai postat pe Twitter fostul preşedinte în vârstă de 60 de ani, referindu-se la candidatul opoziţiei în scrutinul prezidenţial şi la liderul revoltei populare împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din octombrie, considerate frauduloase.

Mexicul i-a oferit azil politic lui Evo Morales

Mexicul a decis luni să-i acorde azil politic fostului preşedinte bolivian Evo Morales, a anunţat ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, conform Agerpres.

Ministrul mexican de interne „Olga Sanchez Cordero a decis să-i acorde azil politic lui Evo Morales. Viaţa şi integritatea sa fizică sunt ameninţate”, a declarat Marcelo Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă din Mexic.

Ministrul a precizat că guvernul a primit această solicitare din partea lui Evo Morales, care a fost constrâns să demisioneze. 

„El ne-a solicitat verbal şi în mod oficial să-i acordăm azil politic în ţara noastră”, a spus el.

„Mexicul s-a distins mereu de-a lungul istoriei sale pentru că i-a protejat pe cei care căutau un refugiu”, a conchis şeful diplomaţiei mexicane.

Abandonat duminică de armata boliviană după trei săptămâni de manifestaţii violente, socialistul Evo Morales a fost unul dintre ultimii reprezentanţi ai „valului roz” care s-a făcut simţit în America latină în anii 2000, aducând preşedinţi de stânga în Brazilia, Argentina, Chile, Ecuador şi Venezuela.

Succesorii prevăzuţi de Constituţie pentru Evo Morales au demisionat toţi în aceeaşi zi cu el.

Poliţia cere armatei să intervină pentru a pune capăt violenţelor

Şeful poliţiei din La Paz a cerut luni forţelor armate boliviene să intervină pentru a pune capăt violenţelor provocate în capitală de susţinătorii fostului preşedinte demisionar Evo Morales.

„I-am cerut comandantului şef al forţelor armate, generalul Williams Kaliman, să intervină, pentru că poliţia boliviană este depăşită”, a declarat şeful poliţiei din La Paz, colonelul José Barrenechea.

În cursul nopţii au avut loc violenţe în capitala La Paz, iar mici unităţi ale poliţiei au fost jefuite şi incendiate luni în mai multe oraşe.

În plus, capitala La Paz se pregăteşte pentru ciocniri violente cu mii de susţinători ai lui Evo Morales care au plecat spre oraş din localitatea vecină El Alto, un bastion al fostului lider socialist. Între timp, protestatarii opoziţiei au ridicat baricade şi s-au înarmat, pregătindu-se de confruntare.

"Comandamentul militar a decis că operaţiuni comune vor fi desfăşurate împreună cu poliţia pentru a evita vărsarea de sânge şi doliul în familia boliviană", a anunţat Comandantul forţelor armate, Williams Kaliman.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Președintele demisionar al Boliviei ar putea deveni prezentator la un post TV al Rusiei
Președintele demisionar al Boliviei ar putea deveni prezentator la un post TV al Rusiei

Redactorul-şef al canalului de ştiri pro-Kremlin Russia Today (RT) i-a propus un post de prezentator lui Evo Morales, care a demisionat recent de la Preşedinţia Boliviei după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii lui, informează luni AFP.

Jafuri şi atacuri în mai multe oraşe din Bolivia, după
Jafuri şi atacuri în mai multe oraşe din Bolivia, după "lovitura de stat"

Turbulenţele s-au extins duminică noaptea spre luni în mai multe oraşe din Bolivia, după demisia preşedintelui ţării, Evo Morales, înregistrându-se incendii, jafuri şi atacuri asupra unor case.

„Lovitură de stat” în Bolivia. Reacții după demisia președintelui Evo Morales
„Lovitură de stat” în Bolivia. Reacții după demisia președintelui Evo Morales

Venezuela, Mexicul, Argentina şi Cuba au condamnat "lovitura de stat" împotriva președintelui Evo Morales din Bolivia.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.