Mexicul îi acordă azil politic lui Evo Morales. Președintele demisionar a părăsit Bolivia


Ultimul update: Marti 12 Noiembrie 2019 10:35
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2019 07:22
Categorie: Stiri externe
evo morales

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care s-a declarat ameninţat, a urcat luni seară într-un avion militar mexican care îl va transporta în Mexic, care i-a acordat azil politic.

„Fraţi şi surori, plec către Mexic” şi „îmi face rău să abandonez ţara din motive politice, dar voi urmări situaţia”, a postat pe Twitter luni seară Evo Morales, care a demisionat duminică din funcţie.

„În curând mă voi întoarce cu mai multă putere şi energie”, a mai postat el.

Cu câteva minute mai devreme, media locale au anunţat că un avion militar mexican a aterizat pe un aeroport din regiunea centrală Cochabamba, fieful liderului socialist, după o escală la Lima, anunţată de autorităţile peruane.

„Evo Morales este deja în avionul mexican care va asigura transferul său în deplină siguranţă în ţara noastră”, a confirmat apoi ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard.

„După ce au jefuit şi au încercat să dea foc casei mele din Villa Victoria, grupuri de vandali ai puciştilor (Carlos) Mesa şi (Luis Fernando) Camacho au apărut la mine, în cartierul Magisterio din Cochabamba. Le sunt recunoscător vecinilor mei că au oprit aceste raiduri”, a mai postat pe Twitter fostul preşedinte în vârstă de 60 de ani, referindu-se la candidatul opoziţiei în scrutinul prezidenţial şi la liderul revoltei populare împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din octombrie, considerate frauduloase.

Mexicul i-a oferit azil politic lui Evo Morales

Mexicul a decis luni să-i acorde azil politic fostului preşedinte bolivian Evo Morales, a anunţat ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, conform Agerpres.

Ministrul mexican de interne „Olga Sanchez Cordero a decis să-i acorde azil politic lui Evo Morales. Viaţa şi integritatea sa fizică sunt ameninţate”, a declarat Marcelo Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă din Mexic.

Ministrul a precizat că guvernul a primit această solicitare din partea lui Evo Morales, care a fost constrâns să demisioneze. 

„El ne-a solicitat verbal şi în mod oficial să-i acordăm azil politic în ţara noastră”, a spus el.

„Mexicul s-a distins mereu de-a lungul istoriei sale pentru că i-a protejat pe cei care căutau un refugiu”, a conchis şeful diplomaţiei mexicane.

Abandonat duminică de armata boliviană după trei săptămâni de manifestaţii violente, socialistul Evo Morales a fost unul dintre ultimii reprezentanţi ai „valului roz” care s-a făcut simţit în America latină în anii 2000, aducând preşedinţi de stânga în Brazilia, Argentina, Chile, Ecuador şi Venezuela.

Succesorii prevăzuţi de Constituţie pentru Evo Morales au demisionat toţi în aceeaşi zi cu el.

Poliţia cere armatei să intervină pentru a pune capăt violenţelor

Şeful poliţiei din La Paz a cerut luni forţelor armate boliviene să intervină pentru a pune capăt violenţelor provocate în capitală de susţinătorii fostului preşedinte demisionar Evo Morales.

„I-am cerut comandantului şef al forţelor armate, generalul Williams Kaliman, să intervină, pentru că poliţia boliviană este depăşită”, a declarat şeful poliţiei din La Paz, colonelul José Barrenechea.

În cursul nopţii au avut loc violenţe în capitala La Paz, iar mici unităţi ale poliţiei au fost jefuite şi incendiate luni în mai multe oraşe.

În plus, capitala La Paz se pregăteşte pentru ciocniri violente cu mii de susţinători ai lui Evo Morales care au plecat spre oraş din localitatea vecină El Alto, un bastion al fostului lider socialist. Între timp, protestatarii opoziţiei au ridicat baricade şi s-au înarmat, pregătindu-se de confruntare.

"Comandamentul militar a decis că operaţiuni comune vor fi desfăşurate împreună cu poliţia pentru a evita vărsarea de sânge şi doliul în familia boliviană", a anunţat Comandantul forţelor armate, Williams Kaliman.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37