Confruntare între SUA şi Rusia, la Polul Nord. Imagini inedite de pe un submarin nuclear american

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Arctica este cel mai nou front al competiției globale între Statele Unite și Rusia. Iar supremația nu poate fi obținută fără submarine nucleare de atac, invizibile și tăcute, capabile să lovească cu torpile și rachete ținte sub apă sau de la suprafață.

O echipă de jurnaliști de la CNN a avut rara ocazie să se afle la bordul unui submarin american, care a luat parte la manevre desfășurate în ținutul ghețarilor din Nord, cel mai dur mediu de pe glob, sub banchiza arctică.

Jim Sciutto, corespondent CNN: "Tocmai am străbătut un strat gros de 60 de centmetri de gheață arctică. Polul Nord este în direcția aceea, Rusia este într-acolo, iar Alaska într-acolo. O misunea ca aceasta transmite în primul rând un mesaj. Marina militară americană poate opera, și dacă este necesar, poate duce un război, în cel mai neprielnic mediu de pe glob."

Cei 4,14 milioane de kilometri pătrati - cât măsoară calota glaciară arctică - reprezintă cel mai nou front al competitiei globale între marile puteri. Pe măsură ce gheata se restrânge sau dispare, se deschid noi căi de navigatie pentru vapoare si noi posibilităti de exploatare a petrolului si a altor rezerve naturale.

James Pitts, Centrul pentru Dezvoltarea Războiului Subacvatic: "Suntem pe deplin conștienți că ne aflăm în plină competiție între marile puteri, iar Arctica este unul dintre "fronturi". Rusia și China sunt două dintre marile puteri care încearcă să ne prindă din urmă, cât pot de repede."

La fel ca în anii "fierbinţi" ai Războiului Rece, la aceste exercitii militare, cu numele de cod ICEX, care dureaza cinci saptamani, participă si un submarin britanic.

Rusia însă are cea mai agresivă prezenţă în tinutul gheţurilor din Nord. Armata rusă a împânzit coasta arctică cu zeci de baze militare, porturi si aerodromuri.

Ollie Lewis, Comandor: "De fiecare dată ei încearcă să progreseze, integrează tehnologia în sistemele lor militare. Își crează o rampă de lansare. Iar dacă noi nu procedăm la fel, riscăm să rămânem în urmă."

Dar submarine americane ca acesta - aproape de nedetectat si extrem de silentioase - sunt cu adevărat de temut - pentru ca pot lovi, pe neasteptate, ţinte submarine sau de suprafaţă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO