Rusia acuză Ucraina că a bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară Zaporojie
Ministerul rus al Apărării a acuzat, sâmbătă, forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie.
Reuters, citată de News.ro, precizează că această informaţie nu a putut fi verificată şi că autorităţile ucrainene încă nu au răspuns acuzaţiilor.
Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de bombardarea zonei centralei nucleare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Altfel, activitatea centralei nucleare Zaporojie a fost reluată parțial, după ce joi a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.
Cu toate astea, există în continuare temeri privind o scurgere de radiații. Potrivit Associated Press, în zonă au început să fie distribuie tablete de iod.
Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor vizita centrala de la Zaporojie săptămâna viitoare, relatează publicația The Wall Street Journal.
Vineri, centrala, cea mai mare din Europa, a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei după ce fusese oprită temporar de ruși.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vreau să subliniez faptul că la Zaporojie situația rămâne precară și periculoasă. Orice acțiune a Rusiei care ar putea declanșa oprirea reactoarelor va pune din nou centrala la un pas de dezastru”.
Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică, răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani. Cel mai mare risc pentru reactoare e scăderea aprovizionării cu apă. Este prima oară când un obiectiv nuclear a ajuns pe linia frontului într-un conflict major.
Experții atrag, totuși, atenția asupra unor diferențe notabile față de accidentul din 1986.