Suma pusă la bătaie de Rusia, în doar două luni, pentru a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova
Rusia și oligarhul fugar Ilan Șor au trimis în Republica Moldova, în perioada septembrie - octombrie 2024, peste 39 de milioane de dolari.
Banii au fost destinați pentru coruperea alegătorilor, a precizat șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, informează deschide.md.
"Procesul de corupere a început mult mai devreme decât în luna septembrie. Transferurile bancare erau realizate din primăvara anului curent. Poliţia a documentat 138 mii de numere telefonice, utilizatori, care au relaţionat cu aplicaţia PSB. Cele mai multe transferuri au fost realizate în perioada 14-17 octombrie", a afirmat şeful poliţiei de la Chișinău.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Un simplu calcul arată că pentru septembrie am estimat 15 milioane de dolari, iar la moment vorbim de 39 de milioane de dolari. În octombrie au fost transferați peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere", a notat șeful IGP.
Conform acestuia, persoanele erau informate despre cum să se înscrie și să primească bani prin Promsviazbank de pe chat-boturile de pe Telegram. Doar luna aceasta, Poliția a documentat și a sistat activitatea a 97 de chat-boturi.
"Prin această platformă s-a reușit schimbul de date pentru peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB, iar doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice din R. Moldova au fost 138.448 care au intrat în contact cu sistemul PSB. Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Asta nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul. Cifra ar putea depăși pe cea menționată de președinte", a mai spus Viorel Cernăuțeanu.
De asemenea, Poliția, împreună cu Procuratura Anticorupție și PCCOCS, investighează și o altă formă de corupere, cea clasică, în care cetățenii sunt plătiți cu bani cash pentru vot. Astfel, ieri, în raionul Sângerei au avut loc percheziții la o persoană care se ocupa de repartizarea banilor pentru cei care au votat în scrutinul din 20 octombrie.
"În cadrul perchezițiilor au fost ridicați aproximativ 175.000 de lei. Coordonatorul pentru raion avea plicuri pentru toate cele 19 localități. Au dat bani la 36 de persoane, iar peste 300 trebuiau să mai primească banii. O persoană cu rol secundar a mers la conlucrare și a oferit informații oamenilor legii", a declarat Cernăuțeanu.
Șeful IGP a subliniat că persoanele care sunt implicate în schemele de corupere a alegătorilor vor suporta consecinețele legale.
"Banii pe care îi primiți nu vor acoperi amenzile pe care le veți primi. Până la acest moment, au fost deja documentate și verificate peste 520 de persoane. În perioada imediată, implicarea în procesul de documentare va crește. În fiecare raion sunt deschise dosare pentru documentarea încălcărilor. Repet, este important ca cetățenii să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală", a conchis Cernăuțeanu.
Sursa: Deschide.md
Etichete: Rusia, alegeri prezidentiale, Republica Moldova, referendum,
Dată publicare:
24-10-2024 15:01