Reacțiile oamenilor din Kiev, după ce străzile orașului s-au umplut de zeci de blindate rusești distruse

×
Codul embed a fost copiat

Ucrainenii pun presiune pe apărarea antiaeriană rusă din Crimeea. De două zile, mai multe drone survolează Sevastopolul, dar și alte orașe din peninsulă.

Analiștii sunt de părere că ucrainenii caută breșe în apărarea rusă. Sâmbătă, o dronă a căzut chiar pe acoperișul sediului Flotei ruse a Mării Negre.

Pe de altă parte, Kievul avertizează că Rusia ar pregăti o operațiune de amploare, înaintea Zilei Independenței ucrainene, săbătoriltă pe 24 august. Tot atunci se împlinesc 6 luni de la invazie.

În Sevastopol, trasoarele au luminat cerul toată noaptea

În orașul Sevastopol din Crimeea, artileria antiaeriană rusă a fost activă toată noaptea. Sub privirile terifiate ale localnicilor, trasoarele au luminat cerul de deasupra orașului ore la rând. Oficialii puși de ruși la conducerea Crimeei au anunțat că au doborât mai multe drone ucrainene, însă nimeni nu știe care era misiunea acestora.

A fost a doua noapte în care ucrainenii au testat apărarea antiaeriană deasupra cartierului general al flotei rusești la Marea Neagră. Sâmbătă, o dronă comercială ucraineană a lovit chiar sediul. Autoritățile ruse au declarat că au doborât drona, însă aceasta s-a prăbușit pe.. acoperișul clădirii.

Citește și
soldati rusi
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Crimeea nu mai este sigură, spun cetățenii ruși. Tot mai mulți vor să plece din peninsula ocupată în 2014, mai ales după ce mai multe baze rusești au fost distruse misterios.

Marina Shkarina, rezident în Sevastopol: “Am auzit o explozie. Am auzit alte două similare, alaltăieri seară, în timp ce ne plimbam pe malul mării. Și de data asta s-a auzit același bubuit distinctiv. Nu e clar ce s-a întâmplat... dar te apucă nervozitatea din cauza acestor zgomote”.

Pe linia frontului, luptele nu contenesc. Într-un video apare un sistem radar rusesc, lovit în plin de artileria ucraineană cu ajutorul unor proiectile ghidate Excalibur, de producție americană.

În altă parte, pe frontul din Harkov, un soldat ucrainean a filmat urmările unui bombardament rusesc asupra tranșeelor unității sale.

“-Brelik, salutare!
- Filmează!
- Asta fac acum. Iată cum ard pozițiile noastre!
- Filmează-mă pe mine!
- Da, da.
- Nenorociții de ruși credeau că o să murim! La naiba cu ei!”

În orașul Konstantinivka, din regiunea Donețk, artileria rusă a distrus mai multe blocuri și case. Din fericire, locatarii au scăpat cu viață.

Localnică: “Toată lumea era acasă, atacul a avut loc după 12 noaptea. Ne-am cutremurat prima oară... după câteva minute, au venit alte explozii.”

Oleksiy Roslov, administrația militară: “Șapte oameni au fost salvați de sub ruine, o femeie a fost rănită și este încă în spital”.

Expoziție pe străzile din Kiev

În acest timp, autoritățile ucrainene au organizat o adevărată expoziție cu zeci de blindate rusești distruse, pe un bulevard din Kiev.

Irina Tupolenko, studentă și rezident din Kiev: “Vom învinge categoric, în opinia mea, și este ceva foarte frumos în această expoziție, pentru că aici își dau întâlnire mulți patrioți care vor să-și apere țara. Și, când toată lumea vrea să ajute, moralul crește foarte mult. Cred că totul va fi bine”.

Expoziția de trofee rusești a fost organizată cu câteva zile înaintea zilei naționale a Ucrainei - Ziua Independenței -, sărbătorită pe 24 august. În aceeași zi se împlinesc 6 luni de la invazia rusă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Ziua drapelului nostru, ziua independenței noastre, comemorarea veteranilor de război care au luptat pentru libertatea Ucrainei se apropie. Anul acesta va fi ceva unic: se simte în aer că ocupația (rușilor) e temporară și Ucraina va reveni”.

Pe de altă parte, ucrainenii se tem că Rusia va lansa atacuri de proporții de ziua națională a Ucrainei, iar ochii tuturor sunt îndreptați spre centrala nucleară de la Zaporojie. Ambele părți se acuză reciproc că bombardează incinta centralei.

Oficiali britanici și americani au declarat că orice scurgere de radiații provocată de un potențial atac rusesc la Zaporojie ar declanșa articolul 5 din tratatul NATO: orice atac asupra unui stat membru va fi considerat un atac asupra întregii alianțe.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 179. Volodomir Zelenski: Urmează o piatră de hotar semnificativă

Zelenski
Zelenski: Încă mai trebuie să luptăm pentru victorie, dar ucrainenii pot fi mândri de ei, de ţara lor şi eroii lor

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că ucrainenii încă trebuie să lupte pentru victorie, dar pot să fie mândri de ei, de ţara lor şi de eroii lor.

volodimir zelenski
Volodimir Zelenski avertizează că Rusia ar putea face ceva ''extrem de crud'' de Ziua Independenţei Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că, săptămâna viitoare, când ţara sa sărbătoreşte Ziua Independenţei, la 24 august, Rusia ar putea încerca să facă ceva "extrem de crud".

soldati rusi
Țara care ar putea lupta împotriva Rusiei. Militar de top: „Este important să îi pregătim pe cei dragi”

Soldații britanici trebuie să-și anunțe familiile că ar putea fi trimise să lupte împotriva Rusiei, potrivit unui militar de top.

Oleksandr Nakonecini
Un șef din Serviciul Ucrainean de Securitate a fost găsit mort acasă. Oficialul s-ar fi sinucis

Şeful unei filiale regionale a Serviciului ucrainean de securitate SBU. Oleksandr Nakonecini, a fost găsit mort în locuinţa sa, în centrul Ucrainei, anunţă duminică Parchetul General, relatează AFP.

atac odesa
Rusia susține că a distrus un depozit de muniție pentru sistemul HIMARS. Ucraina afirmă că ar fi vorba despre un hambar

Ministerul Apărării Rusiei a anunţat, duminică, că rachete Kalibr au distrus un depozit de muniţie în regiunea ucraineană Odesa care conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS şi alte sisteme antiaeriene de fabricaţie occidentală.

zelenski
Kievul avertizează că Rusia ar pregăti o operațiune de amploare înaintea Zilei Independenței ucrainene din 24 august

Autoritățile ruse au deschis o anchetă pentru crimă, după ce fiica unui naționalist rus, apropiat al președintelui Vladimir Putin, a murit în explozia mașinii sale.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 179. Volodomir Zelenski: Urmează o piatră de hotar semnificativă
Război în Ucraina, ziua 179. Volodomir Zelenski: Urmează o piatră de hotar semnificativă

ȘtirileProTV.ro au transmis cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi din Zaporojie, regiune ocupată parţial. Reacția autorităților ucrainene

Ministerul rus al Apărării acuză sâmbătă Ucraina de otrăvirea unor militari ruşi, la sfârşitul lui iulie, în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată parţial sub controlul armatei ruse, fără să prezinte probe în acest sens.

Macron denunţă ”atacul brutal” din Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”
Macron denunţă ”atacul brutal” din Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”

Emmanuel Macron denunţă ”atacul brutal lansat de Vladimir Putin” în Ucraina şi-i îndeamnă pe francezi ”să accepte să plătească preţul libertăţii”, după ce a discutat la telefon cu liderul de la Kremlin, relatează AFP, scrie News.ro.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.