Rusia a încercat să dea o lovitură de stat într-o țară care i-a întors spatele la fel ca Ucraina. Mai multe persoane arestate
Moscova a plătit și antrenat un grup de insurgenți în încercarea de a răsturna guvernul pro-occidental al Armeniei la începutul acestui an, au spus procurorii din țară, dar forțele de securitate locale au perturbat presupusul complot.
Într-o declarație lansată miercuri, Comitetul de Investigație al Republicii Armenia a declarat că șapte persoane vor fi acuzate de „pregătirea pentru a uzurpa puterea... folosirea violenței și amenințarea cu violența pentru a prelua puterile guvernului”.
Potrivit oficialilor, șase armeni au fost recrutați pentru a urma trei luni de pregătire în Rusia și au primit salarii lunare de 220.000 de ruble (2.377 de dolari), în timp ce învățau cum să folosească armele.
De asemenea, se pare că au fost supuși verificărilor antecedentelor și testelor poligraf pentru a-și determina credințele, înainte de a fi transferați la „baza militară Arbat” din Rostov-pe-Don, sudul Rusiei.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au înrăutățit de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, țara din Caucazul de Sud și-a înghețat apartenența la alianța militară CSTO condusă de Moscova, trimițând ajutor umanitar la Kiev și organizând exerciții comune cu forțele americane.
În același timp, vechiul rival al Armeniei, Azerbaidjan, a promovat relații mai strânse cu Kremlinul, președintele Ilham Aliyev purtand discuții amicale cu președintele Vladimir Putin la Baku luna trecută.
Moscova a acuzat UE că a încălcat sfera sa de influență autodeclarată prin semnarea unor acorduri de parteneriat cu guvernul armean.
Polițiștii de frontieră ruși, care au fost staționați în Armenia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, au fost rugați să se retragă din posturile lor la începutul acestui an.
Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat pentru POLITICO în septembrie 2023 că o misiune rusă de menținere a păcii în regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan nu și-a făcut treaba.
Câteva zile mai târziu, forțele Moscovei au stat deoparte când Azerbaidjanul a lansat o nouă ofensivă în enclavă, declanșând exodul în masă al întregii sale populații armene.