Rusia a impus vaccinarea obligatorie a angajaților din mai multe sectoare. Ce pățesc cei care refuză

Dată publicare: 18-06-2021 12:54
Dată actualizare: 18-06-2021 14:07


Autoritățile din patru regiuni rusești, inclusiv capitala Moscova, au decis vaccinarea obligatorie a mai mult de jumătate dintre angajații din educație, sănătate, comerţ și alte sectoare care presupun interacţiunea cu mulţi oameni.

Măsura a fost impusă în zonele unde numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere. Angajații care refuză să se vaccineze sunt trimiși acasă, iar companiile și instituțiile vor fi amendate.

În Moscova, rata infectărilor a crescut drastic la începutul acestei luni. La fel și în regiunea siberiană Kemerovo sau insula Sahalin, din Extremul Orient. Autorităţile au anunțat că în ultimele zile vor impune aici vaccinarea obligatorie pentru o parte din populație.

Mikhail Mișustin, premierul Rusiei: „Am luat decizia să facem vaccinarea obligatorie pentru cel puțin 60% din angajații din anumite sectoare. Asta ne va permite să protejăm populația și să păstrăm

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Vorbim despre vaccinarea obligatorie în anumite sectoare ale economiei. La cum evoluează acest val al pandemiei, măsura e una justificată.”

Potrivit ordinului, companiile și instituțiile din retail, educație, sănătate, transport public, cosmetică, divertisment și din alte industrii care deservesc un număr mare de oameni să se asigure că cel puțin 60% din angajații lor sunt complet vaccinați.

Gayane Breiova, proprietar restaurant: „Avem aproximativ 20% din angajați deja vaccinați. Nu pot să-i oblig să se vaccineze (pe ceilalți) împotriva voinței lor. Cred că va trebui să găsesc alți angajați care să fie gata să se vaccineze și să lucreze în restaurant.”

Oficialii din Moscova au anunțat că vor începe verificările la companii la jumătatea lunii iulie - termenul-limită până la care 60% dintre angajați trebuie să aibă cel puțin o doză de vaccin făcută. Cei care refuză sunt trimiși acasă, iar companiile care nu respectă măsura vor fi amendate cu până la 1 milion de ruble, echivalentul a 14.000 de dolari.

Natalya Ilchenko, purtătoare de cuvânt pentru SuperJob: „Potrivit observațiilor noastre, oamenii vor să aibă libertatea de a alege, libertatea de a alege vaccinul. Nu vor să fie forțați. Preferă să decidă pentru ei înșiși dacă se vaccinează și când vor să facă asta.”

La ultimul bilanț pe 24 de ore, autoritățile medicale ruse au anunțat puțin peste 14.000 de cazuri noi doar în Moscova, cu 4.500 mai multe decât bilanțul de la 1 iunie. Rusia a fost prima țară din lume care a aprobat un vaccin anti-COVID, în august 2020. Cu toate astea, campania de vaccinare stagnează. Până la începutul acestei luni, doar 18 milioane de oameni, adică 12% din toată populația Rusiei, s-a vaccinat cu cel puțin o doză.


VIDEO PROTVPLUS.RO