"Rupe totul". O serie de tornade a provocat distrugeri in SUA: o persoana a murit

Ultima actualizare: 23-05-2013 06:54

Cel putin o persoana a murit duminica, dupa ce o serie de tornade a afectat patru state, smulgand acoperisuri ale unor case, avariind linii de alimentare cu electricitate si trantind copaci la pamant, relateaza CNN.


Victima a fost inregistrata in tinutul Pottawatomie, in statul Oklahoma, a anuntat seriful Mike Booth, care nu avea detalii despre caz. Alte doua persoane au fost date disparute la un parc de rulote, a adaugat el. Echipe de salvare efectuau cautari, duminica seara, printre fiare contorsionate.

Pana la 26 de tornade au fost raportate in Oklahoma, Kansas, Illinois si Iowa, potrivit Serviciului National american de Meteorologie, statele Oklahoma si Kansas fiind cele mai afectate. Unele dintre aceste raportari ar putea fi despre aceeasi tornada.

Guvernatorul statului Oklahoma Mary Fallin a declarat duminica situatie de urgenta in 16 tinuturi. O tornada care a avut loc in apropiere de Wellston, in Oklahoma, a intrerupt linii de alimentare cu electricitate si a produs avarii mai multor case, potrivit unei inregistrari video KFOR, un post afiliat CNN. Un pilot de pe elicopterul postului a apreciat ca diametrul unei tornade atingea aproximativ 800 de metri. "Rupe totul. Rupe tot ce intalneste in cale", a spus pilotul.

Inregistrari video din elicopter realizate de KFOR si KOCO, alt post afiliat CNN, prezentau pagube grave in apropiere de Wellston si Carney. Acoperisuri au fost smulse de pe case, crengi au fost rupte din copaci, iar drumuri au fost blocate de daramaturi.

Tornade au fost raportate si la est de Dale, la vest de Paden si in apropiere de Prague, in Oklahoma. Circulatia pe o portiune a autostrazii interstatate 40, la nivelul localitatii Shawnee, in acest stat, a fost oprita in ambele directii in noaptea de duminica spre luni, din cauza unei tornade care a rasturnat utilaje de remorcare.

Tornade au fost observate si in Iowa, in apropiere de Earlham, Huxley si la est de Dallas Center, potrivit serviciului meteorologic, care a indemnat populatia sa se puna la adapost. Tornadele insotesc furtuni ce afecteaza zone din Kansas, Oklahoma, Iowa and Missouri. Grindina de marimea unei mingi de baseball, rafale de vant si tornade amenintau luni zone de campie din centru si Midwest. La Atlanta au fost raportate inundatii grave, in urma unei furtuni insotite de ploi puternice.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO