Anuntul dramatic facut de alpinistul roman Horia Colibasanu, aflat in expeditie in Himalaya


Ultimul update: Miercuri 22 Mai 2013 06:57
Data publicarii: Duminica 19 Mai 2013 13:46
Categorie: Stiri externe
alpinistul Horia Colibasanu

Horia Colibasanu, alpinistul roman care se pregateste sa urce pe varful Lhtose din Himalaya, este nevoit sa amane escalada, din cauza conditiilor meteo neprielnice. Un alt incident, extrem de grav, a avut loc in apropiere de tabara unde se afla romanul.

Dupa cum scrie Horia Colibasanu pe contul sau de Facebook, unul dintre prietenii si colegii sai de expeditie a murit miercuri dimineata.

Alexey Bolotov a murit pe ghetarul Khumbu, dupa ce coarda in care era asigurat s-a sectionat pe o muchie de stanca. Un prieten si un alpinist de nadejde ne-a parasit prematur si a adus tristete in Tabara de baza. R.I.P. Alexey!”

In urma cu cateva saptamani, Horia Colibasanu a inceput periculoasa ascensiune e pe varful Lhtose. Acesta are 8.516 metri si este al patrulea varf ca inaltime din lume, din masivul Himalaya, situat la granita dintre Nepal si China, in apropiere de varful Everest.

Sportivul este insotit de un alt alpinist roman, Justin Ionescu, experimentat in escalada si ascensiuni tehnice. Pentru expeditia Lhotse 2013, Horia nu va folosi oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor.

Horia Colibasanu are 32 de ani, este de profesie stomatolog si practica alpinismul din 1998.

In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611m). In 2006, a urcat in premiera pentru Romania pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premiera romaneasca.

Horia a fost si primul roman care a urcat pe Annapurna (8.091 m), in 2010, aceasta expeditie fiindu-i dedicata prietenului sau spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, care a decedat pe Annapurna in timpul unei expeditii comune, in 2008. Ultimul varf himalayan pe care a urcat, in 2011, a fost Makalu (8.463 m).

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO