Ruşii se retrag din Georgia! Sau cel puţin aşa promite Medvedev


Ultimul update: Duminica 10 Iunie 2012 00:49
Data publicarii: Luni 18 August 2008 01:00
Categorie: Stiri externe

Trupele ruseşti trebuie să înceapă retragerea din Georgia, luni, la prânz. E promisiunea fermă a liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev.

Ruşii ies din conflict cu imaginea cam şifonată, după jafurile şi incursiunile violente de care au fost acuzaţi că le-au făcut pe teritoriul georgian. Au îngrozit populaţia locală şi şi-au atras critici din multe colţuri ale lumii.

În doar câteva ore, coloanele militare ruseşti ar trebui să se îndrepte spre casă şi să-şi încheie aventura pe teritoriul georgian. Deocamdată nu dau semne că au de gând să plece, însă la prânz, aşa cum a promis preşedintele Medvedev, primele tancuri trebuie să se pună în mişcare, cu direcţia Rusia.

Duminică, blindatele ruseşti controlau încă principala autostradă a Georgiei, iar la Gori soldaţii mişunau, chiar dacă oficialii de la Kremlin se jurau că nu mai au militari în oraş. După retragere, câteva contingente se vor instala însă în Osetia de Sud, ca aşa-zise trupe de pace. Potrivit acordului de armistiţiu, vor avea drept de patrulare până la câţiva kilometri în teritoriul georgian.

Sătui de război, georgienii ies în stradă zilnic şi cer ruşilor să plece. Tot duminică, sute de oameni, conduşi de preoţi, au manifestat într-un oraş din apropierea regiunii separatiste Abhazia.

Dacă armele au tăcut, rămâne drama populaţiei civile. În oraşele răvăşite de lupte, oamenii sunt disperaţi.

Potrivit Naţiunilor Unite, în cele 10 zile de conflict, aproape 160.000 de georgieni şi sud-osetieni s-au refugiat din cauza luptelor feroce.

VIDEO PROTVPLUS.RO