"Daca as fi acolo, Margaret, mi-as arunca palaria in usa!". Ce discutau la telefon, in 1983, doi lideri ai lumii

11-11-2014 08:23


Daca v-ati intrebat vreodata cum discuta intre ei mai marii lumii, iata un exemplu.

Autoritatile americane au dat publicitatii inregistrarea unei convorbiri telefonice din 1983, dintre presedintele Ronald Reagan si sefa Guvernului britanic, Margaret Thatcher.

Margaret Thatcher: ''Aici Margaret Thatcher''.
Ronald Reagan: ''Daca as fi acolo, Margaret, mi-as arunca palaria in usa, inainte de a intra''.
Margaret Thatcher: ''Nu e nevoie sa faci asta.''
Ronald Reagan: ''Asculta, regretam tare mult situatia jenanta in care te-am pus''.

Cei doi erau in relatii suficient de cordiale incat sa-si spuna pe numele mic si sa faca glume, chiar si cand aveau dezacorduri.

Convorbirea avea loc in octombrie 1983. Reagan tocmai trimisese trupe in insula caraibiana Grenada, dupa inlaturarea si asasinarea prim-ministrului de acolo.

Baroneasa Thatcher s-a infuriat ca aliatul sau n-a consultat-o inainte sa trimita trupe intr-un teritoriu din Commonwealth. Reagan i-a explicat ca totul s-a intamplat foarte repede, in timp ce el se afla in Georgia sa joace golf.

Ronald Reagan: "Am fost trezit la ora 3:00 dimineata. Era si secretarul de stat acolo, ne-am intalnit in pijamale in sufrageria apartamentului nostru".

Trupele aveau doar cateva ore sa se desfasoare, iar secretul operatiunii trebuia pastrat cu orice pret. Reagan sugereaza ca se temea ca cineva de la Casa Alba sa nu divulge informatia, iar Thatcher il asigura ca il intelege.

Margaret Thatcher: "De aceea nu vorbesc foarte mult nici la telefonul securizat cu tine. Pentru ca si acela poate fi interceptat".

Alternand glumele cu regretul care se simte din ton, Reagan a reusit sa fie iertat.

Thatcher pune punct convorbirii, spunandu-i presedintelui american ca e asteptata la o dezbatere delicata in Camera Comunelor, iar acesta o incurajeaza in stilul sau: "Bine, du-te si fa-i praf, mananca-i de vii!".

Inregistrarea a fost data publicitatii in urma unei cereri de acum 20 de ani, facute in baza legii accesului la informatie.

VIDEO PROTVPLUS.RO