America a votat impotriva lui Obama. Republicanii au obtinut majoritatea in Senatul SUA, pentru prima data in ultimii 8 ani

×
Codul embed a fost copiat

In Statele Unite, republicanii au castigat zdrobitor alegerile de la jumatatea mandatului. Si-au consolidat majoritatea in Camera Reprezentantilor si au castigat controlul in Senat pentru prima data dupa 8 ani.

Printre rezultatele scrutinului se numara alegerea primului senator de culoare intr-un stat sudist. De asemenea, 8 ani de inchisoare, ispasiti pentru escrocherie, nu l-au impiedicat pe un republican sa fie ales congresman.

Adversarii politici ai presedintelui Obama au trecut de la 45 de mandate in Senat la cel putin 52, din totalul de 100. In Camera Reprezentantilor, republicanii vor avea cel putin 247 de mandate, adica cea mai solida majoritate din anii '30 ai secolului trecut si pana acum.

Shelley Moore, candidat republican la Senat: "Suntem unul dintre primele state care ii transmit un mesaj presedintelui Obama, si anume ca policticile sale sunt cele care au fost supuse votului. Cred ca s-a auzit tare si raspicat la Casa Alba."

De altfel, impopularitatea presedintelui i-a silit pe multi candidati democrati sa recurga la acrobatii verbale pentru a-si dovedi independenta politica. Mai rau, i-ar fi dat de inteles presedintelui ca ar face mai bine sa nu se implice in campanie.

Citește și
OBAMA
Mesajul unui american gelos pentru Barack Obama: "Nu te atinge de prietena mea!" VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Rand Paul, congresman Kentucky: "In statul meu, candidata democrata pentru Senat nici macar nu admite ca a votat pentru Obama la alegerile prezidentiale".

Prioritatile republicanilor sunt economice. Abia asteapta sa aduca in dezbaterea Congresului zeci de proiecte legislative in acest sens, care sa stimuleze micile intreprinderi si sa reduca reglementarile impuse de stat.

Steve Peoples, analist politic: "E o veste foarte proasta pentru presedintele Obama. Trebuie sa accepte compromisuri semnificative, iar republicanii nu dau niciun semn ca s-ar putea arata flexibili".

Barack Obama isi va incheia asadar mandatul cu partidul advers controland ambele camere ale Congresului. Presedintele are insa drept de veto si e putin probabil sa promulge legi care sa demoleze marile sale proiecte, precum reforma asigurarilor de sanatate.

Mitch McConnell, in varsta de 72 de ani, care si-a pastrat cu usurinta, marti, mandatul de senator in Kentucky (centru-est), va reprezenta vocea opozitiei fata de presedintele Obama. Potrivit anumitor proiectii, republicanii ar putea sa-si consolideze controlul asupra Camerei Reprezentantilor, in care detin majoritatea incepand din 2010, cu 233 din cele 435 de mandate.

In acest scrutin, electoratul i-a ales pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor. De asemenea au fost reinnoite 36 din cele 100 de mandate de senatori.

CITITI SI: Victorie istorica in SUA. Sudul american a ales primul senator de culoare de la Razboiul de Secesiune

Inca un George Bush a fost ales in Texas

Inca un George Bush, George P. Bush, stranepotul si nepotul celor doi presedinti americani cu acelasi nume, a fost ales marti in Texas (sud) in postul de "land commissioner", o functie putin cunoscuta dar puternica. George Prescott Bush, in varsta de 38 de ani, a fost ales pentru un mandat de patru ani in acest post, cel mai vechi mandat electiv din istoria Texasului.

Tanarul avocat de la Fort Worth este, de asemenea, primul din dinastia Bush care obtine victoria in alegeri prima data cand candideaza, noteaza presa americana. El este fiul fostului guvernator al Floridei Jeb Bush, unul dintre posibilii pretendenti republicani la Casa Alba in 2016. Bunicul sau, fostul presedinte George H. W. Bush, a fost reprezentant al Texasului, iar unchiul sau, fostul presedinte George W. Bush, a fost guvernatorul statului. Creat de republica Texas dupa revolutia pentru independenta din 1836, postul de "land commissioner" a existat inaintea celui de guvernator.

Titularul postului gestioneaza, in prezent, miliarde de dolari, reprezentand bunuri, investitii si drepturi de minerit in acest bogat stat petrolier.

Cea mai tanara membra din istoria Congresului american a fost aleasa in statul New York

O republicana in varsta de 30 de ani, Elise Stefanik, a devenit marti seara cea mai tanara femeie aleasa in Congresul Statelor Unite, in care va reprezenta statul New York. Elise Stefanik a lucrat la Casa Alba in perioada fostului presedinte George W. Bush (2001-2009). Ea l-a invins pe candidatul democrat, un producator de film, in alegerile de jumatate de mandat in urma carora republicanii isi pastreaza majoritatea in Camera Reprezentantilor si preiau controlul in Senat. Tanara va reprezenta o circumscriptie din nordul statului New York in Camera Reprezentantilor.

Recordul anterior era detinut de catre fosta reprezentanta democrata Elizabeth Holtzman, aleasa in Camera in 1972, la varsta de 31 de ani.

Cel putin 100 de femei vor face parte din noul Congres - un record.

Cladirea Empire State Building, luminata in rosu

Seara alegerilor a fost marcata si printr-un joc special de lumini.

Una dintre cladirile emblematice din New York, Empire State Building, a fost imbracata intr-un joc de lumini pe intreg parcursul serii. 

La aflarea rezultatelor, in schimb, jocul de lumini s-a oprit, iar varful cladirii a fost luminat in rosu, culoarea republicanilor, marcand astfel victoria acestora. 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Americanii ii aleg marti pe cei 435 de senatori. Analisti: Va fi un vot sanctiune pentru Barack Obama
Americanii ii aleg marti pe cei 435 de senatori. Analisti: Va fi un vot sanctiune pentru Barack Obama

Americanii sunt chemati marti la urne ca sa-i aleaga pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si sa reinnoiasca o parte dintre mandatele de senatori.

Mesajul unui american gelos pentru Barack Obama:
Mesajul unui american gelos pentru Barack Obama: "Nu te atinge de prietena mea!" VIDEO

Barack Obama si-a exprimat, anticipat, optiunea, la Chicago, pentru alegerile partiale programate in 4 noiembrie.

Situatia stanjenitoare in care a fost pus cel mai puternic om din lume:
Situatia stanjenitoare in care a fost pus cel mai puternic om din lume: "Cred ca sunt la zi cu plata facturilor"

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a comentat un incident in care cardul sau bancar a fost refuzat la un restaurant din New York.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.