Romii au ocupat un sit UNESCO din nordul Frantei. Autoritatile au inceput procedura de expulzare


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 09:54
Data publicarii: Duminica 30 Septembrie 2012 07:33
Categorie: Stiri externe
romi evacuati Franta

Autoritatile locale din nordul Frantei au anuntat sambata ca au angajat o procedura in vederea expulzarii unor romi care ocupa de la inceputul lui septembrie sterilul de la Renard, un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, relateaza AFP.

"Departamentul a angajat o procedura de expulzare" impotriva ocupantilor din aproximativ zece caravane, a anuntat o purtatoare de cuvant a Consiliului General, de care apartine situl protejat.

"Am fost nevoiti sa depunem aceasta cerere de expulzare din cauza dezagregarilor produse asupra acestui spatiu natural sensibil. Persoanele instalate aici taiau lemne. De asemenea, exista excremente", a precizat ea.

Purtatoarea de cuvant nu a fost in masura sa precizeze cand vor fi puse in aplicare expulzarile. "Avocatul mandatat de catre departament a redactat solicitarea de expulzare pentru a o trimite la Tribunalul de mare instanta de la Valenciennes, in cursul saptamanii", a precizat o alta purtatoare de cuvant a Consiliului General.

Primarita de la Denain, Anne-Lise Dufour-Tonini, a apreciat, raspunzand unei intrbari AFP, ca expulzarea este necesara deoarece terenul ocupat este "impropriu" gazduirii romilor.

"Este o zona protejata, in care exista specii de arbori si animale speciale, asupra carora nu putem, in mod normal, sa intervenim", a comentat ea.

"Trebuie sa fie expulzati, deoarece nu exista nimic pentru a-i gazdui in mod corect", a adaugat primarita. Comuna sa dispune de o zona de gazduire pentru nomazi, "unde exista apa, alimentare cu energie electrica si o scoala in apropiere", a subliniat ea.

UNESCO a inscris in iunie Bazinul minier Nord/Pas-de-Calais, sterilul rezultat in urma exploatarii si localitatile din zona in Patrimoniul Mondial al umanitatii.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO