Din inchisoare, Iulia Timosenko indeamna la rasturnarea regimului presedintelui Ianukovici


Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2012 00:14
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2012 17:22
Categorie: Stiri externe
Iulia Timosenko

Opozanta Iulia Timosenko, fost premier, i-a indemnat pe ucraineni sa "rastoarne" regimul "mafiot" al presedintelui Viktor Ianukovici in alegerile legislative de la 28 octombrie, intr-o inregistrare video difuzata sambata de catre partidul acesteia. 

"Vreau sa ma adresez tuturor! Daca nu intelegeti acum ca infractionalitatea si mafia domnesc in Ucraina, nimic nu va va putea proteja dupa aceea", declara ea in aceasta inregistrare video, indemnandu-i pe ucraineni sa "se ridice si sa rastoarne aceasta grupare infractionala in cadrul acestor alegeri".

Opozanta, care pare ca nu si-a pierdut energia obisnuita, in pofida unei perioade de peste un an de incarcerare, l-a acuzat pe seful statului ca i-a transformat viata in "iad". "Cu fiecare zi petrecuta aici se exercita nu doar presiuni psihologice, ci si fizice, fiecare zi petrecuta aici se transforma in iad, un lucru facut inadins, cu buna stiinta. Este un plan al lui Ianukovici", a apreciat Timosenko.

In aceasta inregistrare video de aproximativ doua minute, filmata de un avocat al opozantei cu telefonul mobil, aceasta este asezata, aparent pe culoarul unui spital public din Harkiv (est), unde a fost transferata in mai de la inchisoare, din cauza unei hernii de disc.

"Putin conteaza ceea ce scrie in legile privind drepturile omului. Acest lucru nu are nicio importanta pentru mafia lui Ianukovici. Pentru ei, conteaza doar imbogatirea si coruptia pe care le-au organizat in Ucraina", subliniaza Timosenko.

Ea ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, in legatura cu un acord in domeniul gazelor naturale incheiat cu Rusia, pe care l-a semnat pe cand era premier, considerat dezavantajos pentru Ucraina. Opozanta, vizata de asemenea de un proces pentru noi acuzatii de deturnare de fonduri, denunta aceste proceduri ca pe o razbunare personala din partea adversarului sau, presedintele Viktor Inukovici.

Cazul sau a provocat o grava criza intre Ucraina si Occident, care il considera motivat politic.

 

Sursa: Mediafax

Iulia Timosenko cere ajutorul UE pentru a-l marginaliza pe Victor Ianukovici
Recursul Iuliei Timosenko a fost respins de Curtea de Casatie din Ucraina. UE e
Eugenia Timosenko, la finalul unei audieri CEDO:
VIDEO PROTVPLUS.RO