Românul ”Virus”, unul dintre cei mai periculoși hackeri din lume, a fost condamnat la închisoare în SUA

hacker
Shutterstock

Mihai Ionuț Păunescu, unul din dintre cei mai periculoși hackeri din lume, a fost condamnat la trei ani de închisoare în SUA pentru că a gestionat un serviciu care le-a permis hackerilor să infecteze aproximativ 1 milion de calculatoare cu virusul Gozi.

Românul, supranumit chiar „Virus”, și-a recunoscut faptele și urmează să execute o pedeapsă de trei ani de închisoare.

„Mihai Ionuț Păunescu, alias Virus, în vârstă de 39 de ani, din București, România, a fost condamnat astăzi de un tribunal federal din Manhattan la trei ani de închisoare pentru conspirație în vederea comiterii de intruziuni informatice în legătură cu gestionarea unui serviciu de „găzduire blindată” care a permis infractorilor cibernetici să distribuie virusul Gozi, troianul Zeus, troianul SpyEye și malware-ul BlackEnergy, toate acestea fiind concepute pentru a fura informații financiare confidențiale. De asemenea, Păunescu a permis și alte infracțiuni cibernetice, cum ar fi inițierea și executarea de atacuri distribuite de negare a serviciului (DDoS) și transmiterea de spam”, se arată în comunicatul Departamentului de Justiție din SUA.

Mihai Ionuț Păunescu a pledat anterior vinovat în fața judecătorului american Valerie Figueredo, la 24 februarie. El a fost condamnat luni de judecătorul districtual Lorna G. Schofield.

Citește și
arestat
Un hacker ucrainean, căutat de zece ani de FBI, a fost arestat. Țara în care l-au capturat autoritățile
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Păunescu a gestionat un serviciu de găzduire „blindat” care a permis infractorilor cibernetici din întreaga lume să răspândească programe malware care au furat informații financiare confidențiale, au blocat site-uri web și au provocat alte daune. Permițându-le infractorilor cibernetici să achiziționeze infrastructura online pentru activitatea lor ilegală fără a-și dezvălui adevărata identitate, serviciul de găzduire „bulletproof” al lui Păunescu i-a protejat pe clienții săi criminali atât de forțele de ordine, cât și de profesioniștii în domeniul securității cibernetice, îmbogățindu-se în același timp pe el însuși. Păunescu riscă acum închisoare și va trebui să renunțe la câștigurile obținute în mod ilicit”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York.

La impunerea sentinței de luni, judecătorul Schofield a declarat că Păunescu a facilitat distribuirea „unora dintre cele mai grave programe malware care circulau la acea vreme” și „a făcut bani considerabili din acest lucru”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Păunescu i s-a ordonat să i se confiște 3,51 milioane de dolari și să plătească o despăgubire în valoare de 18.945 de dolari.

Ce este virusul Gozi

După cum se susține în documentele judiciare și în declarațiile făcute în instanță, virusul Gozi este un cod informatic malițios sau „malware” care a furat informații personale despre conturile bancare, inclusiv nume de utilizator și parole, de la utilizatorii calculatoarelor afectate.

Virusul Gozi a infectat peste un milion de computere victime din întreaga lume, printre care cel puțin 40.000 de computere din Statele Unite, inclusiv computere aparținând Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA), precum și computere din Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia, Turcia și din alte țări. Virusul Gozi a provocat pierderi de zeci de milioane de dolari persoanelor fizice, întreprinderilor și entităților guvernamentale ale căror calculatoare au fost infectate, se mai precizează în comunicat.

Cine este Mihai Ionuț Păunescu

În luna iunie 2021, românul Mihai Ionuț Păunescu a fost arestat în Columbia, la cererea Statelor Unite. Românul și complicii săi, un rus și un leton, au fost acuzați de FBI și justiția americană că au furat 25 de milioane de dolari și au păgubit cel puțin un milion de persoane. Și nu s-au oprit aici: au atacat computerele băncilor, ale multinaționalelor și chiar 200 de calculatoare de la NASA. Mihai Ionuț Păunescu, așteaptă acum la Bogota, în Columbia, extrădarea în America.

Columbienii au spus că Păunescu a fost prins înainte să se întâlnească la Medelin, oraș considerat cartierul general al drogurilor, cu trei români.

Mihai Ionuț Păunescu a fost încătușat după ce Procurorul General al Columbiei a primit un referat de arestare de 18 pagini, emis de o curte federală din Manhatan, New York.

În 2007, Păunescu, alături de rusul Kuzmin și letonul Calovskis, lansau în lume Gozi, considerat unul dintre cei mai periculoși viruși informatici. Gozi, ascuns într-un atașament de e-mail, a furat din computerele a milioane de oameni parole bancare, date personale și acte de identitate. Și-așa, zecile de milioane de dolari au început să curgă în conturile hackerilor lui Mihai Ionuț Păunescu. Computerele infectate în cel puțin opt țări de pe două continente au început să lucreze pentru Păunescu și să transfere bani, spun anchetatorii.

A dispărut în 2012, după ce a fost prins de polițiștii români

Țintele erau diverse, de la persoane particulare, la bănci, multinaționale sau chiar renumita NASA, Agenția Națională Spațială Americană.

Arestat la Bogota, Columbia, Mihai Ionuț Păunescu este așteptat de americani care îl acuza de crimă organizată, pătrundere ilegală în sisteme informatice și fraudă bancară.

În 2012, polițiștii români l-au prins în țară, după ce FBI-ul le-a cerut ajutorul. Însă suspectul a dispărut înainte ca americanii să obțină extrădarea lui din România.

În noiembrie 2012, trupele speciale intrau în forță în apartamentul lui Mihai Ionuț Păunescu. Avea pe atunci 29 de ani și ofițerii au găsit în casa lui 300.000 de dolari și zeci de mii de lei și o cameră plină cu cele mai performante computere existente pe atunci. Polițiștii nu au explicat de ce l-au scos afară, mascat cu o cagulă pe față.

Prins de poliție în 2012, Păunescu a fost în cele din urmă eliberat, având în vedere că nici în 2016 justiția română nu soluționase cererea de extrădare formulată de justiția american.

Apoi, "The virus" cum își spunea, a dispărut fără urmă, până când columbienii au pus mâna pe el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Hacker suspectat că a furat datele personale a milioane de oameni. A fraudat aproape toată populația unei țări din Europa
Hacker suspectat că a furat datele personale a milioane de oameni. A fraudat aproape toată populația unei țări din Europa

Un hacker olandez suspectat că a furat şi vândut datele personale a milioane de oameni din întreaga lume a fost arestat.

 

Un hacker ucrainean, căutat de zece ani de FBI, a fost arestat. Țara în care l-au capturat autoritățile
Un hacker ucrainean, căutat de zece ani de FBI, a fost arestat. Țara în care l-au capturat autoritățile

Un hacker ucrainean, Viaceslav Igorevici Penşukov, căutat din 2012 de justiţia americană, a fost arestat în octombrie în Elveţia, a dezvăluit vineri site-ul de specialitate Krebs on Security, citat de AFP.

Un hacker a spart reţeaua Uber
Un hacker a spart reţeaua Uber

Uber a anunţat că investighează un atac cibernetic, după ce un hacker a trimis experţilor în securitate dovezi ale atacului asupra reţelei sale.

Un hacker susține că deține datele a peste un milliard de cetățeni chinezi
Un hacker susține că deține datele a peste un milliard de cetățeni chinezi

Un hacker susține că a furat informațiile personale care aparțin unui milliard de cetățeni chinezi dintr-o bază de date a poliției din Shanghai, ceea ce ar echivala cu una dintre cele mai mari scurgeri de date din istorie dacă s-ar dovedi adevărată. 

Ce au descoperit polițiștii englezi în casa românului care i-a ajutat pe hackerii proruși. Rolul sătmăreanului în Killnet
Ce au descoperit polițiștii englezi în casa românului care i-a ajutat pe hackerii proruși. Rolul sătmăreanului în Killnet

Hackerii proruși, care în ultimele trei zile au blocat mai multe siteuri din România, inclusiv pe cele ale Guvernului, Ministerului Apărării Naționale și Poliției de Frontieră, au fost ajutați de un tânăr român.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.