Ambasadorii statelor UE au acceptat compromisul belgian, iar acordul CETA poate fi semnat. Cand scapam de vizele de Canada

Ultima actualizare: 30-10-2016 07:04

Discutiile la varf din Belgia au dus joi dupa-amiaza la un acord privind semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada. Astfel, de la sfarsitul anului viitor, romanii vor scapa de vizele pentru Canada.

UPDATE 19:30 Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au acceptat, joi seara la Bruxelles, compromisul belgian cu privire la acordul de liber-schimb cuprinzator intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), a anuntat un diplomat european, sub rezerva anonimatului, transmite DPA.

Statele membre isi pot da acceptul oficial pentru acord si pentru documentele sale anexe pana vineri la miezul noptii (ora 22:00 GMT).

''Noi speram ca, dupa incheierea tuturor procedurilor, sa putem spune ca UE este gata sa semneze CETA'', a adaugat sursa respectiva.
 

Potrivit 7sur7. premierul Belgiei, Charles Michel, a anuntat ca s-a ajuns la un acord asupra unei pozitii comune privind CETA. Textul tratatului a fost trimis direct Comitetului reprezentantilor permanenti la UE. Pana vineri la miezul noptii, si celelalte parti implicate - parlamentele regionale ale Belgiei -  trebuie sa o ofere un raspuns.

"Am obtinut ce era important pentru valoni", a declarat premierul valon Paul Magnette, la iesirea de la discutii.

Documentul urmeaza sa fie trimis acum ambasadorilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene si parlamentelor regionale belgiene. Textul va ajunge si pe masa oficialitatilor canadiene, care urmeaza sa se pronunte asupra textului inainte ca acordul sa poata fi semnat.

Citeste si: De ce refuza Valonia sa semneze acordul care ne-ar scapa de vizele pentru Canada

Dupa ce Romania şi Bulgaria şi-au ridicat obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimtamantul pentru incheierea acestui tratat - cu exceptia Belgiei. Aceasta tara are nevoie de acordul tuturor regiunilor sale. Nemultumita de mai multe prevederi ale tratatului, in special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale intre companii şi guverne, regiunea Valonia a respins in prima faza acordul.

Reactia presedintelui Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca Romania poate fi destul de optimista in privinta semnarii Acordului comercial dintre UE si Canada (CETA), aratand ca daca se va semna acest document, in scurt timp, romanii vor putea calatori fara vize in Canada.

"In ce priveste Acordul comercial UE-Canada, lucrurile se pare ca au intrat intr-o zona care poate sa fie o zona a sperantelor. Deocamdata s-a gasit un acord in interiorul Belgiei, intre regiunile Belgiei", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca la Bruxelles are loc sedinta COREPER, unde se prezinta tuturor statelor membre ale UE documentul, si ca se va astepta si pozitia partii canadiene.

"In ansamblu, cred ca lucrurile au inceput iarasi sa se miste si putem sa fim destul de optimisti in aceasta chestiune, care pentru noi are inca o abordare suplimentara, cea legata de vize, si daca se semneaza CETA, atunci, in scurt timp, romanii vor putea sa calatoreasca fara vize in Canada", a completat seful statului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO