Românii aflați la muncă în străinătate au sărbătorit Paștele cu dor de casă și videoconferințe cu cei dragi
Pentru românii plecați la muncă în străinătate, sărbătorile sunt și mai puternic marcate de dorul de casă, adâncit de restricțiile impuse în pandemie. Așa că tradițiile românești au căpătat o importanță definitorie.
Iar mesele alor noștri, aflați în diverse colțuri de lume, s-au umplut de drob, cozonaci, sarmale și pască. Pe unii, tehnologia i-a ajutat să fie împreună, indiferent de distantele fizice, și să ciocnească un ou, ce-i drept virtual.
Acest grup de români din Dublin s-au adunat la masa de Paște. Originari din Bistrița, la mii de kilometri distanță, prietenia este și mai prețioasă, iar sărbătorile sunt un motiv de a petrece cu poftă în stil românesc.
”De fiecare dată când ne adunăm aici, la Dublin, este o zi de sărbătoare. Să ne reunim cu drag ca și o familie, să ne mai aducem aminte de mama, de tata și de cei dragi de acasă”.
Și cum altfel dacă nu prin meniul savuros, ca la mama acasă.
”Cozonacii care de fiecare dată, alături de pască, nu lipsesc la zi de sărbătoare și le-am pregătit cu mare sfințenie. Ce am mai pregătit foarte bun și foarte gustoase, trimisă de mama de acasă, de la Sângeorz Băi, rețetă autentică, sarmale sau găluște cum le zicem noi, cu costițe afumate și cârnați”.
În Anglia, românii care sunt veniți cu toată familia la muncă acolo au făcut o reuniune entuziastă. Sebastian, de exemplu, are un dublu motiv de bucurie.
”Sebastian: Astăzi este și ziua fiului nostru, Ioachim Sebastian, face frumoasa vârstă de 14 ani. La mulți ani cu sănătate, să vă dea Domnul tot ce doriți!
Reporter: A muncit ceva soția.
Sebastian: Da, dar are ajutor pe Ana, fata noastră și pe mama mea, soacra ei!”.
”Încercăm să avem mai mulți invitați în zile diferite, ca să putem să împărtășim bucuria noastră cu cât mai mulți. Sunt restricții în Marea Britanie în ceea ce privește numărul de persoane în aer liber”.
Masa nu este pe deplin o bucurie dacă nu participă și rudele de departe, așa că internetul i-a ajutat să se reîntâlnească.
”- Hristos a-nviat!
- Adevărat a-nviat!
- Ce faceți, ce face mama?
- Uite aici, la masă. Suntem bine și noi. Stați că ți-o dau și pe mami.
- Hristos a înviat, mamă!
- Uite, mă uit la ce distanță sunteți de noi! Lasă că poate ne ajută Dumnezeu și ajungem acasă în august anul acesta”.
O familie, tot din Anglia, a făcut o videoconferință ca să simtă cu adevărat că sunt împreună sufletește. Tatăl e acasă cu copilul, mama - pe drum de la muncă, iar bunica în România.
Și românii din Italia au pregătit pe îndelete masa de Paște.
”Drob de miel, avem mici, avem pască, avem și cozonac. Avem și ouțe roșii. Să petrecem și noi Paștele nostru ortodox. Ne trecem și noi aici departe de casă, cu toate bunătățurile noastre oltenești”.
”Să simțim și noi că e Paștele. Bineînțeles nu e ca acasă în România, dar măcar știm și noi că e Paștele. Spitalele sunt full de covid, sperăm că anul acesta să meargă mai bine”.
”Noi vă urăm Paște fericit la toți și multă sănătate! Paște fericit!”.