Roma, în pragul unei epidemii din cauza gunoaielor. Autoritățile învinuiesc turiștii


Ultimul update: Vineri 02 August 2019 11:07
Data publicarii: Vineri 02 August 2019 09:52
Categorie: Stiri externe

Animale sălbatice, şobolani şi tot soiul de insecte fac parte de ani de zile din „populaţia" Romei din cauza gunoaielor care zac săptămâni întregi pe străzile Cetăţii Eterne.

Capitala Italiei se confruntă de un deceniu cu problema urât mirositoare şi extrem de gravă. Iar vara, când temperaturile nu scad sub 30 de grade Celsius, localnicii trăiesc un adevărat calvar.

Totul în condiţiile în care taxa anuală pentru gunoi este de 270 de euro de persoană.

În cartierele de la periferia Romei, mistreţii scormonesc netulburaţi în pubelele revărsate pe străzi.

Angela Tortora, localnică: „Duhoare, mizerie, șoareci, pescăruși... vezi de toate aici."

Mario Rocchetti, localnic: „Cum eu mi-am făcut întotdeauna datoria de cetățean, de ce trebuie să fiu împovărat și tratat în halul ăsta?"

La începutul lunii iulie, Ministerul Mediului şi Asociaţia Medicilor avertizau că Roma este pândită de o epidemie. În consecinţă, companiei de salubritate i s-a ordonat să strângă rapid 46.000 de tone de gunoi. Şase mii de angajaţi au fost mobilizaţi şi au lucrat în ture 24 de ore din 24.

Paolo Longoni, director al Companiei de Colectare a Gunoiului: „Primăria Romei s-a văzut nevoită să impună angajaților ture extraordinar de lungi din cauza lipsei de spațiu și echipamente pentru tratarea gunoiului. Faptul că nu avem unde stoca deșeurile nereciclabile conduce la un surplus de 2.800 de tone pe săptămână."

În fiecare an, Roma produce 1,7 milioane de tone de gunoi, din care reciclează mai puţin de jumătate. Restul trebuie incinerat sauu depozitat undeva.

În 2013, capitala Italiei a fost silită să închidă principala sa groapa de gunoi ca urmare a unei decizii a Curţii Europe de Justiţie, din cauza procesării improprii a gunoului nereciclabil. Autorităţile regionale au sugerat deschiderea unei noi gropi de gunoi, dar primarul a respins propunerea.

Prin petiţii şi campanii, asociaţia „Toți pentru Roma" se zbate de doi ani să determine autorităţile să găsească o rezolvare.

Emma Amiconi, fondator Tutti per Roma:Dacă tot plătim o taxă așa de mare pentru transportul gunoiului, mi se pare nepermis să nu încercăm să valorificăm pe cât posibil deșeurile. În alte orașe, gunoiul e transformat în energie și în felul acesta contribuie la economia circulară."

Cei responsabili de curăţenia Romei dau vina pe numărul mare de vizitatori care ajung în Cetatea Eternă.

Paolo Longoni, director al Companiei de Colectare a Gunoiului: „Cauza costului atât de ridicat al tratării gunoiului are legătură cu numărul mare de turiști din Roma. Haideți să nu mai insistăm așa de mult pe neregulile serviciului de salubritate, ci pe particularitățile Romei."

În fiecare an, Roma primeşte 18 milioane de turişti, număr care urcă la 30 de milioane dacă sunt puşi la socoteală şi cei care nu rămân peste noapte acolo. În general, turiştii stau în perimetrul restrâns al centrului istoric, pe care primăria a reuşit să-l ţină curat de-a lungul întregii crize.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO