Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola, transmit AFP şi DPA.

Membră a grupului Partidului Popular European, Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi pentru din 616 exprimate.

Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, devine astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.
Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).

Mureșan: Roberta Metsola este o prietenă a României

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a transmis după alegerea Robertei Metsola ca preşedintă a Parlamentului European că votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa şi pentru România, pentru că aceasta cunoaşte foarte bine situaţia din România, este o prietenă a românilor şi o apărătoare a statului de drept din ţara noastră, potrivit News.

”Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieşit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanţei 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independenţa justiţiei”, a spus Mureșan.

Cine este Roberta Metsola, noul președinte al Parlamentului European

În noiembrie 2021, Metsola a fost aleasă pentru a fi candidată la această funcție de către Partidul Popular European (PPE), învingând confortabil doi candidați la nominalizare, austriacul Othmar Karas și olandeza Esther de Lange.

O problemă care rămâne controversată pentru mulți europarlamentari este dacă Metsola sprijină drepturile la avort.

Oficialii notează că Metsola a votat împotriva multor rezoluții ale Parlamentului care apără drepturile la avort și adeseori s-a referit la această problemă ca fiind una de competență națională.

”În vârstă de 42 de ani, fost avocat și absolvent al Colegiului Europei, Metsola este un produs clasic al bulei de la Bruxelles. Ea fost atașat juridic la biroul UE din Malta din 2004 până în 2012, precum și consilier juridic al Catherine Ashton, fostul diplomat de vârf al UE. Vorbește fluent italiană și finlandeza, este căsătorită cu un finlandez și are patru copii”, o descrie Politico.