Un general chinez s-a sinucis, ca să scape de un scandal de corupție
Un general chinez de rang înalt s-a sinucis, în locuința sa din Beijing, după ce numele său a apărut în ofensiva anticorupție demarată de președintele Xi Jinping.
Zhang Yang, membru al Comisiei Militare Centrale, era cercetat pentru legături de corupție, alături de un alt militar de rang înalt, care și el s-a sinucis, în 23 noiembrie, a precizat agenția de știri Xinhua, citată de AFP.
În 28 august, Comisia Militară de Stat a decis să îl audieze pe Zhang, pentru a cerceta legăturile sale cu Guo Boxiong și Xu Caihou, doi militari de rang înalt excluși din Partidul Comunist. În 2016, Guo, vicepreședintele comisiei, a fost condamnat la închisoare pe viață. Pe de altă parte, Xu a murit de cancer, în timp ce era cercetat.
Zhang, în vârstă de 66 de ani, a fost șeful Departamentului de Muncă Politică din Comisia Militară de Stat și membru al Comisiei Militare Centrale. Potrivit agenției Xinhua, care citează un comunicat al Comisiei, el ar fi „încălcat disciplinar protocolurile și că a încălcat legea”, fiind suspectat de luare și de dare de mită, cât și de posesie de bunuri „ale căror origini sunt neclare”.
La rândul său, ziarul oficial al Armatei l-a acuzat pe generalul Zhang că, recurgând la acest gest, „a scăpat de responsabilitate”.
„Cândva un general important, el și-a sfârșit viața într-o modalitate inacceptabilă”, a fost reacția oficială a Armatei, care l-a acuzat pe Zhang Yang că ar fi fost „o persoană cu două fețe” care „milita pentru loialitate, în timp ce pe ascuns comitea fapte de corupție”.
Potriviti profesorului Ni Lexiong, de la Institutul Strategic Național de Apărare din Shanghai, a precizat, pentru AFP, că Zhang se afla într-o funcție importantă.
„Avea multă putere. Din peste 20 de ani de activitate, câți oficiali militari or fi plătit pentru o poziție oficială în stat? Mă tem că descoperirea va fi șocantă, dacă va fi analizată în amănunt: cel mai probabil, a avut impact la nivelul cel mai de jos”, a spus profesorul Ni Lexiong.
Ofensiva președintelui Chinei vine după ce, luna trecută, la congresul Partidului Comunist, el și-a făcut public angajamentul de a intensifica lupta anticorupție, care din 2012 a vizat 1.5 milioane de membri ai Partidului Comunist din diferite structuri, între care și militari de rang înalt.
Pe de altă parte, opozanții lui Xi Jinping îl acuză că s-ar folosi de această strategie pentru a scăpa de oponenții politici.