Reuters: Iranul a furnizat Rusiei aproape 400 de rachete balistice de la începutul acestui an. Cum au ajuns la destinatar

rachete Iran
Getty

Iranul a furnizat Rusiei în cele nici două luni care au trecut de la începutul anului un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice, au declarat şase surse pentru Reuters.

Asta dovedeşte aprofundarea cooperării militare dintre cele două ţări sancţionate de SUA într-un moment în care Ucraina pare a fi în dificultate.

Livrările au început la începutul lunii ianuarie, după ce un acord în acest sens a fost finalizat în cadrul unor întâlniri care au avut loc la sfârşitul anului trecut între oficiali militari şi de securitate iranieni şi ruşi. Întâlnirile au avut loc atât la Teheran, cât şi la Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

Între cele aproximativ 400 de rachete care au fost furnizate de Iran multe sunt din familia de arme balistice cu rază scurtă de acţiune Fateh-110, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Această rachetă mobilă este capabilă să lovească ţinte la o distanţă cuprinsă între 300 şi 700 km, spun experţii.

Cel puțin patru transporturi de rachete

Un oficial militar iranian - care, la fel ca celelalte surse, a cerut să nu fie identificat din cauza caracterului sensibil al informaţiilor - a declarat că au avut loc cel puţin patru transporturi de rachete şi că vor mai fi şi altele în următoarele săptămâni. Acesta a refuzat să ofere mai multe detalii.

Citește și
femeie batrana
A murit cea mai bătrână femeie din Iran. Avea 125 de ani
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

Vor fi mai multe transporturi”, a declarat cel de-al doilea oficial iranian. „Nu există niciun motiv pentru a le ascunde. Avem voie să exportăm arme către orice ţară dorim”, a declarat el.

Restricţiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone şi alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite şi Uniunea Europeană au menţinut sancţiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către interpuşii săi din Orientul Mijlociu şi către Rusia.

O a patra sursă familiarizată cu acest subiect a confirmat că Rusia a primit recent un număr mare de rachete din Iran, fără a oferi mai multe detalii.

Rachetele nord-coreene, un eșec

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat la începutul lunii ianuarie că Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia este aproape de a achiziţiona arme balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran, pe lângă rachetele deja procurate din Coreea de Nord. Un oficial american declara pentru Reuters că Washingtonul a văzut dovezi că discuţiile avansează în mod activ, dar nu exista încă niciun indiciu că ar fi avut loc livrări.

Procurorul-şef al Ucrainei a declarat vineri că rachetele balistice furnizate de Coreea de Nord Rusiei s-au dovedit a fi nesigure pe câmpul de luptă, doar două dintre cele 24 de rachete atingându-şi ţintele.

Atât Moscova, cât şi Coreea de Nord au negat că Phenianul a furnizat Rusiei muniţii folosite în Ucraina.

Ar putea provoca daune considerabile

Jeffrey Lewis, un expert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, a declarat că familia de rachete Fateh-110 şi Zolfaghar sunt arme de precizie. „Ele sunt folosite pentru a ţinti spre lucruri de mare valoare şi care au nevoie de daune precise”, a explicat Lewis, adăugând că cele 400 de rachete ar putea provoca daune considerabile.

La rândul său, Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank cu sediul în Philadelphia, a declarat că rachetele Fateh-100 şi Zolfaghar ar oferi Rusiei un avantaj şi mai mare pe câmpul de luptă. „Acestea ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte militare la adâncimi operaţionale, iar rachetele balistice sunt mai greu de interceptat de apărarea aeriană ucraineană”, a explicat Lee.

O sursă militară ucraineană a declarat pentru Reuters că Kievul nu a avut deocamdată niciun fel de indicii că ar fi fost utilizate rachetele balistice iraniene de către forţele ruseşti.

Kievul a cerut în repetate rânduri Teheranului să înceteze furnizarea de drone Shahed către Rusia, care au devenit un element de bază al atacurilor cu rază lungă de acţiune ale Moscovei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, alături de o serie de rachete. Forţele aeriene ucrainene au declarat în decembrie că Rusia a lansat 3.700 de drone Shahed în timpul războiului, care pot zbura la sute de kilometri şi explodează la impact. Ucrainenii le numesc „mopede” din cauza sunetului distinctiv al motoarelor lor; apărarea aeriană doboară zeci de astfel de drone în fiecare săptămână.

Iran: „Nu înseamnă că luăm partea Rusiei”

Cooperarea în domeniul apărării între Iran şi Rusia s-a intensificat de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022.

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, s-a întâlnit cu şeful Forţelor Aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei din Iran, Amirali Hajizadeh, la Teheran, în septembrie, când i-au fost expuse drone, rachete şi sisteme de apărare aeriană iraniene, a relatat presa de stat iraniană. Iar luna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat că se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin şi omologul său iranian Ebrahim Raisi să semneze în curând un nou tratat de cooperare extinsă, în urma discuţiilor purtate la Moscova în decembrie.

Acest parteneriat militar cu Rusia a arătat lumii capacităţile de apărare ale Iranului”, a declarat un oficial militar iranian. „Nu înseamnă că luăm partea Rusiei în conflictul din Ucraina”, a adăugat el.

Miza este mare pentru conducătorii clerici ai Iranului pe fondul războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas care a izbucnit după 7 octombrie. Ei se confruntă, de asemenea, cu o nemulţumire tot mai mare acasă din cauza dificultăţilor economice şi a restricţiilor sociale.

Un diplomat occidental informat pe această temă a confirmat livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia în ultimele săptămâni, fără a oferi mai multe detalii. Acesta a declarat că ţările occidentale sunt îngrijorate de faptul că transferul reciproc de arme de către Rusia către Iran ar putea consolida poziţia acesteia în orice posibil conflict cu Statele Unite şi Israelul.

Iranul a declarat în noiembrie că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să-i furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 şi avioane Iak-130 de antrenament pentru piloţi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Armata israeliană: Am găsit dovezi ale unor transferuri în valoare de peste 150 de milioane de dolari din Iran către Hamas
Armata israeliană: Am găsit dovezi ale unor transferuri în valoare de peste 150 de milioane de dolari din Iran către Hamas

Armata israeliană (IDF) a declarat marţi că a găsit în sistemul extins de tuneluri de sub Fâşia Gaza dovezi ale fluxurilor de bani între Iran şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, relatează dpa.

A murit cea mai bătrână femeie din Iran. Avea 125 de ani
A murit cea mai bătrână femeie din Iran. Avea 125 de ani

Cea mai bătrână femeie din Iran a murit la vârsta de 125 de ani, potrivit actelor sale de identitate, a anunţat, marţi, televiziunea de stat, însă statutul său de decan al umanităţii nu a fost recunoscut de Guinness World Records.

Antony Blinken, din nou în Orientul Mijlociu. SUA au lansat noi lovituri împotriva grupurilor susţinute de Iran
Antony Blinken, din nou în Orientul Mijlociu. SUA au lansat noi lovituri împotriva grupurilor susţinute de Iran

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, se află din nou în Orientul Mijlociu, încercând să facă progrese pe mai multe fronturi.

Un atac cu dronă efectuat de grupul de rezistență islamică susținut de Iran a ucis șase trupe SDF de la o bază americană
Un atac cu dronă efectuat de grupul de rezistență islamică susținut de Iran a ucis șase trupe SDF de la o bază americană

Un atac cu dronă efectuat peste noapte de grupul de rezistență islamică susținut de Iran a ucis șase comandouri ale Forțelor Democratice Siriene (SDF) staționate la o bază americană din estul Siriei, a anunțat armata, conform Sky News.

 

SUA și Marea Britanie au bombardat zeci de ținte în Yemen. Oficial al Houthi: Vom răspunde escaladării cu escaladare
SUA și Marea Britanie au bombardat zeci de ținte în Yemen. Oficial al Houthi: Vom răspunde escaladării cu escaladare

Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că au bombardat zeci de ţinte în Yemen sâmbătă, ca răspuns la atacurile repetate ale rebelilor houthi susţinuţi de Iran împotriva navelor din Marea Roşie şi Golful Aden.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.