Reuters, despre noua anchetă a procurorilor DNA care-l vizează pe Liviu Dragnea
Ancheta care-l vizează pe Liviu Dragnea a ajuns în atenția presei internaționale. Jurnaliștii de la Reuters au scris despre acțiunile procurorilor anticorupție.
Procurorii români au deschis, luni, investigațiile care-l privesc pe liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, sub suspiciunea de constituire „de grup infracțional”, scrie Reuters.
Liviu Dragnea, care este vizat și într-un proces de abuz în serviciu, a refuzat să dea vreo declarație, în timp ce a părăsit ședința desfășurată cu ușile închise în birourile procurorilor. Partidele de opoziție i-au cerut să demisioneze, până când ancheta penală nu se finalizează.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii au declarat că Dragnea a fost suspectat de constituirea "unui grup criminal organizat", format inclusiv din funcționari publici și din oamenilor de afaceri, în 2001.
Grupul este suspectat că a căutat să obțină, în mod fraudulos, sume importante de bani din contractele de achiziții publice, lucrări finanțate din fonduri interne și europene, prin comiterea unor abuzuri în serviciu, fraudarea fondurilor UE, evaziunea fiscală, spălarea banilor și accesarea informațiilor confidențiale.
Dragnea a declarat reporterilor că va face o declarație mai târziu în Parlament. Liderul, în vârstă de 55 de ani, a primit o sentință cu suspendare anul trecut pentru folosirea ilegală a influenței sale în cadrul partidului pentru a influența referendumul din 2012, a respins anterior acuzațiile, aducând motivații politice.
Cazul s-a bazat pe o notificare trimisă de Oficiul European Antifraudă (OLAF) în 2016 privind suspiciunea de a asigura în mod ilegal fondurile UE pentru reabilitarea drumurilor județene pe baza documentelor false, au spus procurorii.
Social-democrații, aflați la guvernare, pregătesc în prezent o revizuire juridică, iar Comisia Europeană, diplomații străini și președintele României au spus că ar putea pune justiția sub control politic. Mii de români au protestat la începutul acestei luni.
La începutul anului 2017, încercările coaliției de guvernare de a slăbi legislația anticorupție au declanșat cele mai mari proteste ale țării în decenii.