Reuniune la Geneva pe tema crizei din Ucraina. SUA si UE vor incerca medierea conflictului Moscova - Kiev

Dată publicare: 17-04-2014 07:59
Dată actualizare: 20-04-2014 00:32


Ucraina, Rusia

Sefii diplomatiei Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite si Uniunii Europene vor incerca, joi, la Geneva sa gaseasca o cale de detensionare a crizei ucrainene la o zi dupa un afront adus armatei de catre insurgentii prorusi din estul tarii.

Secretarul de Stat american John Kerry, ajuns miercuri seara la Geneva, spera sa ajute la stabilirea unui "dialog real intre Rusia si Ucraina", le-a declarat jurnalistilor un oficial de rang inalt in avion, potrivit Mediafax.

"Statele Unite si Uniunea Europeana vor sa se aseze la masa cu Rusia si Ucraina si sa caute cai pentru detensionarea situatiei in materie de securitate", a adaugat oficialul citat. Obiectivul Washingtonului este acela ca Rusia sa inceteze sa mai sustina si sa incurajeze separatistii si sa isi retraga trupele de la frontiera cu Ucraina, a explicat el.

Presedintele Barak Obama "a fost foarte clar, daca Rusia nu inceteaza sa profite de aceasta oportunitate pentru detensionarea situatiei, pretul ce va trebui platit va creste", a avertizat el, in timp ce Casa Alba a declarat miercuri ca Statele Unite "pregatesc activ" noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney, a precizat ca Washingtonul asteapta de la Rusia, in cadrul reuniunii de la Geneva, sa arate un semn privind vointa sa de a reduce tensiunile in estul Ucrainei. "De fiecare data cand Rusia va lua masuri destinate destabilizarii Ucrainei si incalcarii suveranitatii sale, vor fi consecinte", a reiterat Barack Obama.

Rusii "au sustinut - in cel mai bun caz - militiile nestatale in sudul si estul Ucrainei", a acuzat el. In opinia ministrului ucrainean al Afacerilor Externe, Andrei Descita, "calea diplomatica" este inca posibila si "este singura modalitate de stabilizare a situatiei". La sosirea sa la Geneva, el s-a declarat dispus la dialog cu Rusia, dar a exclus sa vorbeasca despre federalizare, asa cum cer Moscova si insurgentii.

"Ucraina, Guvernul ucrainean si poporul ucrainean trebuie sa decida aceste probleme", a declarat el. Ministrul a cerut, inca o data, retragerea trupelor rusesti de la frontiera estica a Ucraienei, ca Moscova "sa nu mai sustina activitatile teroriste din est" si garantii ruse privind Crimeea, trecuta sub controlul Moscovei in martie. Aceasta tentativa de dialog intr-un format inedit se anunta foarte dificila si participantii si-au acordat putin timp.

Dupa mai multe reuniuni bilaterale joi dimineata, Serghei Lavrov (Rusia), Catherine Ashton (UE), Kerry si Descita au prevazut o reuniune in jurul orei 10.00 (11.00 ora Romaniei), urmata de un dejun si de o declaratie de presa in jurul orei 15.00 (16.00 ora Romaniei). La New York, cu cateva ore inainte de reuniunea de la Geneva, occidentalii si rusii au facut schimb de acuzatii la Consiliul de Securitate in jurul raportului ONU privind drepturile omului in Ucraina.

Moscova a estimat ca acesta este subiectiv, in timp ce Washingtonul, Londra si Parisul au cerut Rusiei sa inceteze imixtiunile in Ucraina. Subliniind "riscul unui razboi civil real", ambasadorul Vitali Ciurkin a afirmat ca autoritatile de la Kiev "ar trebui sa inceapa un dialog" cu separatistii rusofoni.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO