Reuniune a comitetului de urgență, la Londra, din cauza protestelor violente anti-imigrație. Zece scutieri, la spital
La Londra, e programată pentru luni o reuniune a comitetului de urgență „Cobra”, după violențele din weekend.
La discuții vor participa miniștri și reprezentanți ai poliției. Cel puțin 150 de persoane au fost reținute după ce proteste anti-imigrație au degenerat în vandalism și violențe de stradă în mai multe orașe. Premierul britanic a spus că toți cei implicați vor fi identificați și trași la răspundere.
În orașelul Rotherham, din centrul Angliei, sute de protestatari au luat cu asalt un hotel unde erau găzduiți imigranți. Au spart ferestre și au reușit să pătrundă în clădire, însă au fost evacuați fără ca vreun angajat sau vreun solicitant de azil să fie rănit.
Zece scutieri au ajuns însă la spital cu fracturi, după ce indivizi violenți i-au atacat cu pietre, bucăți de lemn, scaune și extinctoare. Un agent a leșinat din cauza unei răni grave la cap.
În orășelul Bolton, poliția a intervenit pentru a despărți un miting anti-imigrație de un grup de bărbați cu fețele acoperite care strigau „Allah e mare!”.
Cele două tabere rivale s-au atacat cu pietre și alte proiectile. Polițiștii și jurnaliștii au fost prinși la mijloc.
Pe coasta de Est a Angliei, în Middlesbrough, zeci de manifestanți au lansat sticle de bere, cărămizi și tomberoane spre forțele de ordine. Mulți au filmat încântați, chiar râzând, cum protestatarii sparg vitrinele magazinelor sau ferestrele caselor și vandalizează mașini.
Corespondent Sky News: „Unii dintre ei poartă măști. Îi vedeți cum lansează un tomberon în flăcări spre linia de polițiști. Lansează alte tomberoane. Oamenii filmează. Manifesanții țipă agresiv la polițiști. Au aruncat încă un tomberon în flăcări.”
Premierul Keir Starmer a promis că autoritățile îi vor identifica și îi vor aduce în fața justiției pe toți cei care au participat la manifestațiile violente.
Keir Starmer, premierul britanic: „Nu există niciun fel de justificare pentru asemenea acțiuni, orice om în toate mințile ar trebui să condamne aceste violențe. Am văzut comunități musulmane atacate, moschei atacate, dar și alte minorități vizate de aceste atacuri. Am văzut salutul nazist pe străzi, atacuri asupra poliției, retorică rasistă proferată. Prin urmare, nu. Nu mă sfiesc să numesc aceste violențe ce sunt de fapt: huliganisme de extremă-dreapta.”
Autoritățile britanice au sporit măsurile de protecție pentru moschei și au anunțat că iau în calcul măsuri care să accelereze judecarea celor reținuți pentru vandalism și violențe de stradă.
Corespondent Sky News: „Manifestanții spun că poliția are standarde duble, că au fost ignorați și neglijați mult prea mulți ani. Sunt îngrijorați, spun ei, de creșterea violențelor cu arme albe. Vor să-și protejeze copiii și simt că autoritățile nu le oferă sprijin. Și ieșind în stradă, spun ei, vor fi auziți.”
Manifestațiile au izbucnit săptămâna trecută după înjunghierea mortală a trei fetițe, într-un atac care a vizat un club de dans pentru copii, din orașul englez Southport. Poliția a arestat un adolescent de 17 ani, cetățean britanic, născut din părinți sosiți din Rwanda.
Atacul a generat proteste ani-imigranți și anti-musulmani, care s-au intensificat în weekend. Pe rețelele sociale s-a răspândit teoria că atacatorul e solicitant de azil, deși poliția a negat vehement informația.
Autoritățile spun că nemulțumirea publică e alimentată de minciuni răspândite pe internet de grupări de extremă dreapta.