Reţeaua de distribuţie a energiei din statul Texas a fost la câteva minute de colaps

18-02-2021 19:20


Din cauza valului de ger, reţeaua de distribuţie a energiei din statul american Texas a fost la câteva minute de colaps, susţine un oficial din Congresul statului.

De mai multe zile, milioane de texani stau în frig, fără curent electric. Este o situaţie de criză generalizată, recunosc autoritățile. Familii întregi tremură în case şi cară zăpadă de afară ca să poată folosi toaleta.

Din cauza gerului, ţevile de apă cedează și inundă casele în care oamenii oricum tremură de frig.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas: ”Realitatea este că fiecare sursă de energie la care are acces statul Texas a fost compromisă din cauza temperaturilor foarte scăzute, sau din cauza avariilor la echipamente. Am rămas şi fără sursele de energie solară şi eoliană, care reprezintă, în total, 10 la sută din energia electrică a Texasului”.

Peste două milioane de locuitori ai statului Texas încă nu au curent. Oamenii stau la cozi să-şi umple buteliile cu propan. Sau fac focul cu lemne, dacă au posibilitatea. Unii folosesc zăpada pentru toaletă.

Mii de oameni s-au refugiat în adăposturi improvizate, care sunt cât de cât încălzite.

O singură companie asigură distribuirea energiei electrice pentru 90 la sută din statul Texas. Este pusă, acum, la zid.

Greg Abbott: ”ERCOT reprezintă Electric Reliability Council din Texas și au arătat că nu sunt în stare să gestioneze situaţia."

Bill Magness, CEO al ERCOT: ”Operatorii noştri au acţionat judicios pe baza pregătirii lor ca să prevină un eveniment care putea fi chiar catastrofal, mult mai grav decât lucrurile teribile pe care le-am văzut în această săptămână".

Pe lângă problema livrărilor insuficiente de doze, vremea rea a complicat şi mai mult campania de vaccinare. Două dintre centrele majore de distribuţie sunt în sudul Statelor Unite, iar activitatea acestora este blocată de câteva zile.

Pe de altă parte, un ONG local a salvat mii de ţestoase îngheţate bocnă din cauza gerului. Erau letargice şi nu mai puteau înota. Le-au luat una câte una, le-au încărcat în cutii şi camioane şi le-au dus la căldură. Însă refugiul a rămas fără curent aşa că salvatorii au făcut apel la voluntari. SpaceX a trimis un generator şi alţi inimoşi au venit să se ocupe de hrănirea vietăţilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO