Ivan Watson de la CNN pentru ProTV despre criza din Egipt. VIDEO


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 02:44
Data publicarii: Luni 03 Ianuarie 2011 22:06
Categorie: Stiri externe

Corespondentul CNN Ivan Watson a relatat pentru ProTV despre situatia din Egipt. Egiptenii sustin ca in sfarsit se simt treji pentru prima data in ultimele trei decenii, spune jurnalistul.

 

Intrebare (I): Care este situtia acum la Cairo?

Watson (W): Mii de demonstranti s-au adunat in Piata centrala din Cairo, in ciuda instituirii restrictiei de circulatie. Oamenii continua sa se stranga in acest loc, asa cum o fac de cateva zile, cerand demisia presedintelui Mubarak.

Se poate spune ca exista o crestere a trupelor militare in oras: tancuri, soldati care stau de paza la punctele de verificare din oras. In acelasi timp, insa, fortele de politie sunt mai putine numeric.

I: Care este atmosfera generala? Cum se va sfarsi criza?

W: Mi-am petrecut majoritatea timpului vorbind cu oamenii de pe strada care si-au exprimat opinia impotriva guvernului, intr-o modalitate in care nu au putut-o face in trecut, dat fiind statul politienesc din Egipt.

Toata lumea spune ca este nevoie de un nou presedinte si ca este nevoie ca oamenii sa aiba ceva de spus in alegerea presedintelui, ca vocea lor sa fie respectata.

Unii sunt preocupati de problemele de securitate si de stabilitate. Guvernul care este la putere de acum 30 de ani a fost preocupat de tot ce tine de "prabusirea" ordinii publice, de inchisorile din care s-au inregistrat evadari in ultimele zile, un val de jafuri si o rata a criminalitatii in crestere care ameninta afacerile, gospodariile si familiile.

Oamenii obisnuiti s-au mobilizat in absolut fiecare cartier, luand in mana orice arma la indemana, pentru a se proteja de acesti infractori. Este un spectru intreg de reactii si foarte multe provocari cu care se confrunta oamenii de rand.

Deci, se vede un impact al acestor miscari asupra vietii de zi cu zi. Preturile bunurilor de consum au crescut, se formeaza cozi la usile micilor magazine, pana si pretul tigarilor a crescut.

I: Indiferent de rezultat, cum vor influenta aceste evenimente strategia SUA in regiune?

W: Guvernul american l-a sustinut pe Mubarak cu mai mult de doua miliarde de dolari pe an, acordati guvernului egiptean si oamenii cu care am vorbit spuneau ca America ar trebui sa se distanteze de Mubarak. Altfel, exista pericolul de a pierde sustinerea poporului egiptean. Egiptul este parte din ceea ce unii analisti americani ar numi un pion important in relatia cu Israelul, iar indepartarea lui Mubarak ar ridica multe intrebari cu privire la relatia dintre Statele Unite si Egipt, dintre Egipt si vecinul sau Israel. Este cea mai populista tara.

I: Care e impactul in Orientul Mijlociu?

W: Nu este o situatia izolata. Multi egipteni au facut ce au facut dupa ce au vazut ce s-a intamplat in Tunisia, cei de acolo fortandu-si presedintele sa plece dupa 20 de ani. Si-au spus ca daca tunisienii au putut s-o faca, pot si ei. Am vazut proteste in Iordania. Exisa o relatie cauza-efect, intre evenimentele care au loc in Africa acum si care ii motiveaza pe cei frustrati. Egiptenii spun ca in sfarsit se simt treji pentru prima data in ultimele trei decenii.

Tags: proteste, violente,

Revolutia din Egipt, condusa de ULTRASI! Drama liderului din Cairo
Se pregateste greva generala in Egipt: peste 1 milion de participanti
Egiptul fierbe. ElBaradei catre manifestanti: Rabdare, schimbarea va veni
VIDEO PROTVPLUS.RO