Replica romilor pentru ministrul Matteo Salvini care vrea să-i expulzeze
În praful unei tabere de romi la periferia capitalei italiene, viaţa continuă în pofida ameninţărilor noului ministru de interne şi lider al Ligii (extrema dreaptă), Matteo Salvini, relatează AFP.
Aflat deja sub tirul criticilor pentru că a refuzat să deschidă porturile italiene unei nave umanitare, Aquarius, având la bord 630 de migranţi, Salvini şi-a atras un nou val de indignare, anunţând un apropiat recensământ al romilor care trăiesc în Italia, potrivit Agerpres.
Această iniţiativă a provocat un val de proteste din partea opoziţiei de stânga şi o anume indispoziţie în cadrul noului guvern populist italian. Viitorul recensământ a fost calificat de stânga şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului ca o înscriere pe liste a unor indivizi care ar reprezenta un pericol pentru siguranţa statului, pe care unii l-au comparat cu legile rasiale votate în 1938 în plin fascism.
Dar în tabăra romilor, denumită şi "River village", situată departe de drumurile principale şi de palatele din centrul istoric al Romei, se preferă să se ocolească această polemică.
"Dacă Salvini vrea să vină aici, noi îl vom primi cu curtoazie. El trebuie să vadă cum trăim", asigură Habibi Mehmedi, un tânăr de 18 ani. Bineînţeles, "există printre noi şi unii care fac lucruri rele, dar cei mai mulţi de aici sunt italieni şi nu au comis niciodată vreun delict", adaugă el pentru AFP.
Marcello Zuinisi, fondator al Nazione Rom (Naţiunea Romă), o asociaţie care luptă pentru drepturile romilor şi a Sinti (ţiganilor) în Italia, consideră că nu trebuie să se teamă de ameninţările noului ministru de interne, omul forte al guvernului italian.
"Îl cunosc pe Matteo Salvini, noi am avut mai multe convorbiri", asigură el. "Nu cred să facă mare lucru, acestea sunt doar cuvinte", a adăugat Zuinisi. Şi ca dovadă, el prezintă corespondentului AFP un mesaj pe care l-a trimis ministrului de interne pentru a-l avertiza că Institutul de statistică din Italia a efectuat încă din 2017 un studiu de durată despre romii din această ţară.
"Mai târziu, în cursul zilei, el şi-a schimbat discursul şi a început să evoce modul în care fondurile europene - destinate romilor - au fost utilizate. M-a ascultat", afirmă Marcello Zuinisi.
Zuinisi a explicat astfel că asociaţia s-a deplasat recent la Bruxelles pentru a cere Comisiei Europene o anchetă asupra utilizării celor 7 miliarde de euro din fonduri structurale acordate Italiei pentru a favoriza cazarea, sănătatea şi educaţia romilor şi a persoanelor fără adăpost.
"Dar în tabere nu s-a primit nimic, nici măcar o aspirină", afirmă el.
Potrivit Asociaţiei "21 iulie", în Italia există între 120.000 şi 180.000 de romi şi Sinti, dintre care circa 16.400 trăiesc în tabere precum cea de la "River village", risipiţi în 87 de oraşe diferite. În aceste tabere, 43% dintre rezidenţi sunt italieni, restul provenind din ţări din fosta Iugoslavie.
Doar la Roma există 17 tabere şi deşi romii nu reprezintă decât 0,3% din populaţia Italiei, ei sunt supuşi la tot felul de discriminări. Acuzaţi adeseori de furt şi trafic de toate tipurile, romii reuşesc cu greu să se integreze, mai ales în capitala italiană, unde crima organizată este parţial în mâinile clanurilor de origine Sinti.
În aprilie, poliţia a arestat la "River village" circa 10 persoane după un furt de maşini. Şi pentru a ajunge în această tabără trebuie trecut printr-un punct de control al poliţiei la capătul unei străduţe de-a lungului Tibrului, fluviu care traversează Roma.
Circa 127 de familii cu aproximativ 180 de copii trăiesc în această tabără în căsuţe improvizate, rulote sau locuinţe din structuri prefabricate.
Aceasta este una din cele mai bune tabere din Capitală, susţine Zuinisi, care subliniază că toţi copiii merg la şcoală.
Totuşi, "River village" nu are apă curentă, iar apa potabilă este livrată de o companie privată.
Dar principala preocupare este absenţa unui loc de muncă, din simplul motiv că angajatorii nu vor să aibă de a face cu romi, afirmă Albert Hasimi, un kosovar de 18 ani, care a trăit aproape toată viaţa sa în Italia.
"Toată lumea spune că ţiganii fură, dar ce face Camorra (mafia napolitană)? Ei se gândesc că rasa lor valorează mai mult decât a noastră", spune cu amărăciune Habibi Mehmedi.