Repatrierea romilor, subiect la summitul Uniunii Europene

×
Codul embed a fost copiat

Dezbaterea europeana privind repatrierea romilor din Franta va deveni subiect pe agenda summitului UE de joi, consacrat initial unor subiecte economice si de politica externa, comenteaza AFP

Controversa, mult timp limitata la schimburi de replici intre Paris si Bucuresti, s-a acutizat marti la Bruxelles, cu amenintari privind declansarea procedurii de infringement si comparatii cu deportarile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inainte de a lua amploare miercuri.

Dupa criticile la adresa Parisului formulate de comisarul european pentru Justitie si Drepturi fundamentale, luxemburgheza Viviane Reding, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat ca romii sa fie preluati de Luxemburg.

Sarkozy intentioneaza sa dea explicatii joi, la reuniunea sefilor de stat si de guvern, denuntand faptul ca "Europa se exprima in acest mod" in legatura cu actiunile Frantei, a declarat un senator din partidul prezidential francez.

Sugestia lui Sarkozy a atras reactia prompta a ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care l-a acuzat de "reavointa", in timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a anuntat sustinerea pentru Reding.

Citește și
Viviane Reding
Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Repatrierea romilor risca sa eclipseze subiectele de pe ordinea de zi a summitului, printre care se numara si incercarea de a aplana divergentele aparute intre statele membre in legatura cu urmarile crizei datoriilor.

Rasism, drepturile omului sau doar campanie electorala

Romii aflati in Franta au “intrat” mai nou in politica de securitate a presedintelui Nicolas Sarkozy. Cum increderea francezilor in liderul lor s-a subtiat in ultima vreme, acesta a demarat o ampla campanie de imbunatatire a imaginii publice. Una dintre cele mai controversate masuri este “curatirea Frantei de tigani”.

S-au elaborat statistici si s-au adus argumente care arata ca romii provoaca un val de infractionalitate foarte mare. Pe langa “micile gainarii” cu care se ocupa, taberele acestora sunt adevarate atentate la curatenie, igiena si peisaj pentru cei din preajma lor.

Este o problema a Guvernului Romaniei

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, acuza guvernul roman ca nu considera o prioritate problema romilor si ca nu depune mai multe eforturi pentru integrarea lor: "acesti oameni sunt abandonati in natura si se intorc in satele lor de origine in conditii de mare saracie", a declarat Lellouche.

Afaceri proprii si dosare cu cip, pe bani europeni, pentru romi

Dupa discutii la nivel de secretari de stat, autoritatile din Franta si Romania vor cere Comisiei Europene suplimentarea fondurilor destinate integrarii romilor. Reprezentantii Parisului sustin realizarea unor dosare biometrice pentru romi, ca nu cumva, cei care au primit deja ajutoare de repatriere voluntara, sa revina in Franta si sa ceara din nou acesti bani.

S-a vorbit chiar si despre acordarea unui ajutor pentru integrare de 3.600 de euro pe familie, pentru a-si lansa o mica afacere.

Reactia Comisiei Europene

La nivel oficial, s-au cerut mai multe analize de caz pe aceste expulzari facute de Franta, iar comisarul european pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, a declarat ca actiunile ii suscita o "anumita ingrijorare”.

Cetatenii romani au dreptul de a ramane in Franta pana la trei luni, dar dupa aceea ei trebuie sa faca dovada ocuparii unui loc de munca, detinerii unui venit si a unei asigurari de sanatate.

Reactiile presei internationale

Expulzarea romilor romani sau bulgari din Franta readuce in atentia opiniei publice discriminarea acestora in multe tari din Europa, cum ar fi Italia, Ungaria, Bulgaria sau Franta, relateaza presa germana, citata de Deutsche Welle.

Site-ul Stern.de reia apelul lansat de autoritatile franceze oficialilor de la Bucuresti, de a depune eforturi in vederea integrarii romilor, avand in vedere ca sunt cetateni ai Romaniei.

Rezultatele campaniei de expulzare a romilor

Majoritatea francezilor, 62%, nu doresc ca Nicolas Sarkozy sa mai participe la alegerile prezidentiale din 2012, unde el ar fi invins in al doilea tur de scrutin de directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit celui mai recent sondaj de opinie publicat in Hexagon, joi.

Ramane de vazut daca imaginea presedintelui Frantei va avea de castigat printre alegatori sau daca se va intoarce impotriva sa prin criticile aduse de comunitatea internationala.

Cat despre romii intorsi la Bucuresti cu bani de buzunar dati de francezi, acesti spun ca vor sa se intoarca in Franta pentru ca oricum in Romania nu au nimic de facut.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sarkozy, luat la suturi pentru expulzarea romilor, se cearta cu europenii
Sarkozy, luat la suturi pentru expulzarea romilor, se cearta cu europenii

"Sa-i ia doamna Reding pe romi in tara sa natala, Luxemburg." Asa i-a raspuns presedintele francez Nicolas Sarkozy, comisarului european pentru Justitie si Drepturile Omului, Viviane Reding. Ea a cerut miercuri stoparea imediata a expulzarilor.

Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor
Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor

Comisia Europeana anunta declansarea procedurii de infringement asupra Frantei pentru nerespectarea legislatiei UE, catalogand atitudinea Parisului la adresa romilor, drept "o rusine".

Sarkozy: Evacuati taberele de romi. Inca 100 de tigani se intorc in Romania
Sarkozy: Evacuati taberele de romi. Inca 100 de tigani se intorc in Romania

Aproximativ 100 de romi, adulti si copii, vor fi repatriati in Romania, marti dupa-amiaza, la bordul unui avion care va decola de pe aeroportul din Marsilia.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.