Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor

×
Codul embed a fost copiat

Comisia Europeana anunta declansarea procedurii de infringement asupra Frantei pentru nerespectarea legislatiei UE, catalogand atitudinea Parisului la adresa romilor, drept "o rusine".

"Intentionez sa ii propun aceasta initiativa presedintelui Comisiei Europene", a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, adaugand ca o decizie va fi luata intr-un interval de doua saptamani.

"Am luat cunostinta de declaratiile secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene care punea sub semnul intrebarii rolul Comisiei Europene de garant al tratatelor UE. Rolul CE de garant al tratatelor este unul dintre fundamentele Uniunii Europene, o Uniune care nu se mentine prin forta, ci prin respectarea reglementarilor de catre toate statele, inclusiv de Franta", explica Reding.

"Vreau sa fiu foarte clara: discriminarea pe baza originii etnice sau rasei nu isi are locul in Europa. Este incompatibila cu valorile pe care este fondata Uniunea Europeana. (...) Cred ca este foarte deranjant faptul ca un stat membru pune sub semnul intrebarii, prin actiunile administratiei sale, valorile comune si reglementarile UE", subliniaza Reding.

Franta si-a exprimat "uimirea" dupa declaratiile critice ale Comisiei Europene privind masurile impotriva romilor, insa doreste evitarea polemicilor, potrivit Agentiei France Presse.

Citește și
Eric Besson
Besson: Franta nu recunoaste notiunea de minoritate etnica
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ce inseamna procedura de infringement?

“Infringement” inseamna “incalcare”, mai exact “incalcare de juramant”, adica tine de moralitate, de onoare. Procedura de infringement se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre Comisia Europeana, pentru a restabili echilibrul si principiile legale care au existat pana la incalcarea lor si care sunt prevazute in tratatul Uniunii Europene.

Astfel, in cazul in care un stat comunitar incalaca legea, primul lucru este atentionarea. Daca statul incriminat reintra in legalitate, procedura se inchide.

Daca persista in greseala, procedura continua.

Juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, la Curtea Europeana de Justitie. Aici procesul nu dureaza mai mult de doua luni iar daca statul incriminat este gasit nevinovat, procedura se inchide. Daca statul este gasit vinovat, procedura continua si tara respectiva este penalizata cu o amenda foarte mare. Abia atunci procedura se inchide.

Intreaga procedura, de la sesizare la finalizare nu poate dura mai mult de 18 luni.

De ce se pune abia acum problema sanctionarii Frantei

Reactia foarte dura a Uniunii Europene vine, insa, dupa o perioada in care pozitia intransigenta a acesteia lipsit, iar acest fapt a fost remarcat de catre analisti.

Bruxellesul nu a avut pana acum o pozitie clara si raspicata la adresa expuzarilor "voluntare" facute de statul francez in ultima luna si care au atras pana acum critici vehemente din partea opiniei pulice europene, a Papei Benedict sau chiar a fostului presedinte cubanez Fidel Castro.

Este pentru prima data cand exista o reactie oficiala, categorica, ce trimite la masuri extreme cotra unui stat, al carui presedinte, Nicolas Sarkozy, este banuit ca vrea sa-si creasca nivelul de popularitate pe seama expulzarii romilor catre Romania si Bulgaria.

Marti, aproximativ 200 de romi repatriati, adulti si copii, au ajuns in Romania la bordul a doua avioane - unul din Marsilia, altul din Paris.

Pana acum in Romania au fost trimisi in avioane speciale , din Franta, 4.174 de tigani, de la inceputul anului si pana acum. Actiunea, care este privita de Europa ca o expulzare in masa, este considerata de francezi o redirectionare catre casa sau o repatriere la cerere.

Reactiile tot mai dure apar dupa ce s-a dezvalit existenta unei circulare, semnata de presedintele Sarkozy, in care se solicita evacuarea a 300 de tabere sau asezari ilegale, in special cele ale romilor.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Fidel Castro: In ceea ce priveste romii, Sarkozy e pe cale sa innebuneasca
Fidel Castro: In ceea ce priveste romii, Sarkozy e pe cale sa innebuneasca

Fidel Castro afirma, intr-un articol publicat luni, ca expulzarea romilor din Franta demonstreaza ca presedintele Nicolas Sarkozy este pe cale sa "innebuneasca", exprimand preocupari in legatura cu arsenalul nuclear francez.

Besson: Franta nu recunoaste notiunea de minoritate etnica
Besson: Franta nu recunoaste notiunea de minoritate etnica

Franta nu recunoaste notiunea de minoritate etnica, a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul francez al Imigratiei, Eric Besson, adaugand ca in tara sa nu exista statistici pe criterii etnice.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.