Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor
Comisia Europeana anunta declansarea procedurii de infringement asupra Frantei pentru nerespectarea legislatiei UE, catalogand atitudinea Parisului la adresa romilor, drept "o rusine".
"Intentionez sa ii propun aceasta initiativa presedintelui Comisiei Europene", a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, adaugand ca o decizie va fi luata intr-un interval de doua saptamani.
"Am luat cunostinta de declaratiile secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene care punea sub semnul intrebarii rolul Comisiei Europene de garant al tratatelor UE. Rolul CE de garant al tratatelor este unul dintre fundamentele Uniunii Europene, o Uniune care nu se mentine prin forta, ci prin respectarea reglementarilor de catre toate statele, inclusiv de Franta", explica Reding.
"Vreau sa fiu foarte clara: discriminarea pe baza originii etnice sau rasei nu isi are locul in Europa. Este incompatibila cu valorile pe care este fondata Uniunea Europeana. (...) Cred ca este foarte deranjant faptul ca un stat membru pune sub semnul intrebarii, prin actiunile administratiei sale, valorile comune si reglementarile UE", subliniaza Reding.
Franta si-a exprimat "uimirea" dupa declaratiile critice ale Comisiei Europene privind masurile impotriva romilor, insa doreste evitarea polemicilor, potrivit Agentiei France Presse.
Ce inseamna procedura de infringement?
“Infringement” inseamna “incalcare”, mai exact “incalcare de juramant”, adica tine de moralitate, de onoare. Procedura de infringement se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre Comisia Europeana, pentru a restabili echilibrul si principiile legale care au existat pana la incalcarea lor si care sunt prevazute in tratatul Uniunii Europene.
Astfel, in cazul in care un stat comunitar incalaca legea, primul lucru este atentionarea. Daca statul incriminat reintra in legalitate, procedura se inchide.
Daca persista in greseala, procedura continua.
Juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, la Curtea Europeana de Justitie. Aici procesul nu dureaza mai mult de doua luni iar daca statul incriminat este gasit nevinovat, procedura se inchide. Daca statul este gasit vinovat, procedura continua si tara respectiva este penalizata cu o amenda foarte mare. Abia atunci procedura se inchide.
Intreaga procedura, de la sesizare la finalizare nu poate dura mai mult de 18 luni.
De ce se pune abia acum problema sanctionarii Frantei
Reactia foarte dura a Uniunii Europene vine, insa, dupa o perioada in care pozitia intransigenta a acesteia lipsit, iar acest fapt a fost remarcat de catre analisti.
Bruxellesul nu a avut pana acum o pozitie clara si raspicata la adresa expuzarilor "voluntare" facute de statul francez in ultima luna si care au atras pana acum critici vehemente din partea opiniei pulice europene, a Papei Benedict sau chiar a fostului presedinte cubanez Fidel Castro.
Este pentru prima data cand exista o reactie oficiala, categorica, ce trimite la masuri extreme cotra unui stat, al carui presedinte, Nicolas Sarkozy, este banuit ca vrea sa-si creasca nivelul de popularitate pe seama expulzarii romilor catre Romania si Bulgaria.
Marti, aproximativ 200 de romi repatriati, adulti si copii, au ajuns in Romania la bordul a doua avioane - unul din Marsilia, altul din Paris.
Pana acum in Romania au fost trimisi in avioane speciale , din Franta, 4.174 de tigani, de la inceputul anului si pana acum. Actiunea, care este privita de Europa ca o expulzare in masa, este considerata de francezi o redirectionare catre casa sau o repatriere la cerere.
Reactiile tot mai dure apar dupa ce s-a dezvalit existenta unei circulare, semnata de presedintele Sarkozy, in care se solicita evacuarea a 300 de tabere sau asezari ilegale, in special cele ale romilor.