Renovări de amploare la Palatul Versailles. Capela Regală a fost reparată și acoperită cu foițe de aur
Capela Regală de la Versailles - ultima și cea mai impunătoare lucrare realizată în vremea lui Ludovic al 14-lea -, a fost renovată și acoperită cu foițe de aur.
Acum strălucește, la propriu, după mai bine de două secole. Fosta reședință regală va primi din nou turiști, după ce a stat închisă luni de zile, din cauza pandemiei.
După trei ani de reparații și renovări, capela regală a Palatului Versailles - opulenta reședință a regilor Franței construită în secolul al 17-lea - şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.
Stephane Masi, project manager: ”Pe acoperiș sunt concentrate în jur de 300.000 de foițe de aur. La care se adaugă foițele de pe ramele ferestrelor, renovate și ele. Ajungem la un total de 400.000 – 450.000 de foițe de aur. Este frumos, mai ales că acest decor a fost pierdut de peste două secole, chiar trei.”
E prima lucrare amplă de renovare a capelei. Peste 150 de meșteri artizani, sculptori și tâmplari experimentați au participat la proiect. Lucrarea a început în 2018, după doi ani în care specialiştii au studiat și au verificat construcţia cu maximă atenţie.
Stephane Masi: ”Am avut 800 de tone de schele, a durat 6 luni numai instalarea lor. Sculpturile din părțile de est și de vest ale acoperișului capelei cântăresc fiecare câte 4 tone. Pentru înlăturarea lor temporară am folosit echipamente speciale, macarale enorme, dispozitive de ridicare. A fost partea cea mai dificilă, chiar la începutul lucrărilor de renovare.”
Capela regală a fost ultimul proiect de amploare finalizat în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea și e considerată de specialiști moștenirea lui spirituală.
Stephane Masi: ”Pentru noi, pentru castelul Versailles, aceasta va rămâne lucrarea secolului pentru că, simbolic, să refacem acoperișul aurit este ceva foarte emoționant. Cel puțin pentru mine.”
Catherine Pegard, președinte al Palatului Versailles: ”Cu toţii suntem de acord că este o capodoperă, o operă de artă desăvârșită, așa cum a dorit-o regele. Către sfârșitul vieții sale, a vrut ca această capelă să reunească artele și gusturile sale ca să-i înalțe sufletul către cer.”
În aceste zile, echipele de muncitori fac ultimele retușuri. În scurt timp, vizitatorii vor trece din nou pragul construcţiei faimoase în întreaga lume.
Anul trecut, Palatul Versailles a fost închis în total aproape 200 de zile. Numărul vizitatorilor a scăzut de la 8 la 2 milioane, iar încasările s-au redus cu 70 de milioane de euro. Din octombrie până acum n-a mai fost pe acolo picior de turist. Autoritățile franceze au anunțat recent că instituțiile culturale își vor redeschide porțile, de la jumătatea acestei luni.