Regiunea care se rupe în două. „Ruptura” ar putea provoca cutremure devastatoare în zonă

tibet
Shutterstock

O coliziune de-a lungul erei care a dat naștere Himalayei, cel mai înalt lanț muntos al lumii, ar putea, conform unor cercetări recente, să fie și cauza unei posibile divizări a Tibetului în două părți.

 

 

 

Coliziunea plăcilor tectonice indiene și euroasiatice a început acum 60 de milioane de ani, atunci când o insulă, cunoscută acum sub numele de India, s-a ciocnit cu continentul, scrie Business Insider.

Marginea plăcii euroasiatice s-a ridicat în cute în timp ce India a exercitat presiune asupra ei, ducând la formarea lanțului muntos Himalaya.

Coliziunea în mișcare lentă continuă și în prezent, ceea ce înseamnă că placa euroasiatică se mai ondulează și că munții Himalaya continuă să crească. Cu toate acestea, o necunoscută pentru oamenii de știință a fost direcția exactă a plăcii indiene. Se deplasează direct sub placa euroasiatică, alunecând sub aceasta? Sau se înfinge mai adânc în stratul de mantie de dedesubt?

Noile cercetări descriu o imagine haotică în care ambele scenarii au loc: Placa indiană se desprinde, cu crusta sa superioară plină de flotabilitate despărțindu-se de stratul său dens inferior.

Citește și
cuvinte in limba engleza
Țările din Europa în care nu te descurci cu engleza. Cum stă România
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Mai mult, acest proces creează o despărțire verticală în placa de sub Tibet, pe măsură ce porțiunea care se desprinde se rupe de o regiune adiacentă care nu se desprinde, arată noile descoperiri.

Asta nu înseamnă că se va deschide o crapă uriașă la suprafața Tibetului. Mai degrabă, pare să se întâmple mult mai mult în adâncime decât realizaseră oamenii de știință.

Cu toate acestea, această „ruptură a plăcii” sub Tibet ar putea provoca cutremure periculoase în regiune. Cercetarea nu a fost încă supusă revizuirii de către alți specialiști, dar a fost prezentată în cadrul întâlnirii Uniunii Geofizice Americane în decembrie, iar o versiune preprint a articolului a fost publicată online.

Nu știam că continentele ar putea acționa astfel și acest lucru este destul de fundamental pentru știința solidului terestru”, a declarat Douwe van Hinsbergen, un geodinamist al Universității Utrecht, care nu a fost implicat în cercetare, pentru revista Science.

Simon Klemperer, un geofizician de la Universitatea Stanford, a colaborat cu colegii de la trei instituții de cercetare chineze pentru a reconstitui această imagine a plăcilor. Ei au studiat unde trec undele seismice în straturile adânci de dedesubt, au examinat locurile cutremurelor sub Tibet și au analizat gazele care se ridică în izvoarele termale de deasupra.

Noi presupunem că această ruptură a plăcii ar putea diviza lanțul muntos de-a lungul întregii sale lungimi”, au scris oamenii de știință într-un rezumat al descoperirilor lor.

Munții Himalaya se întind de-a lungul marginii de sud a Tibetului, care se află pe un platou la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului mării.

Deși nu s-a documentat încă o legătură directă, aceste schimbări profunde în pământ ar putea afecta cutremurele la suprafață, a declarat van Hinsbergen pentru Science. Oamenii de știință au crezut de mult că acest tip de rupere poate să apară atunci când plăcile continentale se ciocnesc, dar aceasta este prima dată când acest fenomen este surprins „în flagrant delict”.

Africa, continentul care se rupe în două

În 5 până la 10 milioane de ani, un nou ocean ar putea traversa continentul și ar putea transforma Africa de Est într-o insulă.

Africa se desparte în două continente încet, dar sigur. Acesta este un proces extrem de lung, care va dura milioane de ani, dar va duce în cele din urmă la o parte din Africa de Est ruptă de restul continentului, rezultând probabil apariția unui nou ocean între cele două mase de uscat, scrie iflscience.com.

Această descoperire este asociată cu Sistemul de Rift din Africa de Est (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume care se întinde pe mii de kilometri, prin mai multe țări, inclusiv Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

Acest sistem înseamnă că placa africană se împarte în două plăci - placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare - care se îndepărtează una de cealaltă cu un ritm foarte lent de doar câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

În 2018, vestea că a apărut o fisură în Kenya a devenit virală, mulți susținând că aceasta este o dovadă că Africa s-a rupt în două chiar sub ochii noștri. În timp ce această scenă era legată de EARS, este puțin probabil să o prezinți drept o dovadă a marii despărțiri a Africii.

După cum a raportat IFLScience la acea vreme, aceea a fost probabil doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. EARS se află în procesul actual de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.

Cu toate acestea, în alte 5 până la 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume cu care ar arăta drastic. În acest interval de timp, este posibil să vedem o nouă formă de ocean între placa somaleză și cea nubiană. Marele continent Africa își va pierde umărul estic și o mare vastă va despărți Africa de Est.

Oricât de ciudat ar părea, merită să ne amintim că suprafața Pământului este într-o stare constantă de flux. Procesul este atât de lent încât oamenii nu îl pot percepe.

Înfățișarea lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și marea pe care le vedem astăzi - din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania - sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă la o scară de timp de milioane de ani.

Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Câte zile libere au alte state din Europa de Crăciun și de Revelion
Câte zile libere au alte state din Europa de Crăciun și de Revelion

Europa este un continent variat cu o mulțime de tradiții de Crăciun diferite. Fiecare țară din Europa are cel puțin o zi liberă în perioada cuprinsă între 15 decembrie și 15 ianuarie. Cine primește cele mai multe însă?

Țările din Europa în care nu te descurci cu engleza. Cum stă România
Țările din Europa în care nu te descurci cu engleza. Cum stă România

Engleza e a doua limbă vorbită în multe țări de pe continent, însă în unele dintre cele mai căutate destinații turistice europene nu este de mare ajutor.

 

Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun

Planifici o vacanță de sărbători? Atunci Europa este cel mai bun continent din lume pentru a sărbători Crăciunul. De la piețele de Crăciun istorice din Germania până la cel mai emblematic loc de Crăciun: Viena.

O
O "lume pierdută" străveche a fost descoperită în adâncul gheții din Antarctica. Cine ar fi locuit pe acest teritoriu | FOTO

Cercetătorii spun că Antarctica nu a fost mereu un ținut pustiu de gheață și zăpadă și că cel mai sudic continent de pe Pământ a avut cândva râuri și păduri fascinante.

Țările din Europa cu cele mai întinse păduri: Cum stă România
Țările din Europa cu cele mai întinse păduri: Cum stă România

Suprafețele de pădure s-au extins în ultimele decenii pe continent, dar există discrepanțe mari între țările UE.

 

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.