Reacții după anunțul lui Trump privind Iranul. Obama denunţă drept o ”gravă eroare”

trump obama

Franța, Germania și Marea Britanie regretă decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

Fostul preşedinte american Barack Obama a catalogat marţi drept o ”gravă eroare” decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul în dosarul nuclear iranian, apreciind că acesta ”funcţionează” şi este în interesul Washingtonului, relatează AFP.

”Eu cred că decizia de a pune JCPOA în pericol fără vreo încălcare a acprdului din partea iranienilor este o gravă eroare”, a declarat fostul preşedinte, foarte discret după ce a plecat de la Casa Albă, într-un comunicat pe un ton foarte ferm.

Citește și
donald trump
Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că Uniunea Europeană va avea "o reacţie unitară" la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este "hotărâtă să menţină" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP, conform Agerpres.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a afirmat că deocamdată ţara sa va respecta acordul chiar şi fără participarea SUA, dar după ce va discuta cu celelalte părţi semnatare - Rusia, China, Regatul Unit şi Germania - ar putea să îşi reia programul nuclear.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris în reţeaua Twitter că "Franţa, Germania şi Regatul Unit regretă decizia SUA de a se retrage din JCPOA (n. red. - acronim al denumirii oficiale a acordului cu Iranul - n. red. ). Este în joc regimul de neproliferare nucleară", citează DPA.

Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA.

"Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA" (n. red. - Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun), se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. "Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei", adaugă documentul, care precizează că este vorba şi de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legaţi de acord.

John Bolton, consilier naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a anunţat că intenţionează să discute miercuri paşii următori cu omologii săi de la Londra, Paris şi Berlin.

Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reacţia Moscovei la anunţul făcut de Trump: dezamăgire, dar nu surpriză.

Arabia Saudită şi Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a arătat că "Iranul a folosit câştigurile economice de pe urma ridicării sancţiunilor pentru a-şi continua activităţile de destabilizare a regiunii". Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că "Israelul susţine în totalitate decizia curajoasă a preşedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos".

Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a făcut cunoscut că îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi "nu va da socoteală nimănui pentru asta".

Rusia este dezamăgită de retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este "profund dezamăgită" de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters.

"Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă", arată ministerul. "Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică", acuză Moscova.

Rusia este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul (n. red. - China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi va continua să îşi dezvolte activ legăturile bilaterale cu Iranul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Preşedintele Rouhani: Iranul va respecta acordul nuclear şi după retragerea SUA
Preşedintele Rouhani: Iranul va respecta acordul nuclear şi după retragerea SUA

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunţat marţi seara că ţara sa va rămâne parte în acordul nuclear încheiat cu puterile internaţionale în 2015, în ciuda retragerii SUA din această înţelegere, transmit Reuters şi DPA.

Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul
Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.