Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.
''Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să existăm fără agresiune'', a scris pe aplicaţia Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.
Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război, potrivit Agerpres.
Potrivit presei internaţionale, printre favoriţii din acest an s-a numărat și președintele Volodimir Zelenski, alături de activista suedeză Greta Thunberg, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertăţii presei şi informaţiilor, jurnalista filipineză Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Muratov.
Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi împărţit între laureaţi, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.