Reacția Poloniei, după ce o rachetă rusească a intrat în spațiul său aerian. Mesajul transmis Rusiei
Polonia, membră NATO, a denunţat vineri o "încălcare" a spaţiului său aerian "de către o rachetă de croazieră", chemând Rusia "să înceteze imediat acest tip de operaţiuni".
Ministerul de Externe l-a convocat vineri seară pe însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Polonia. În nota care i-a fost transmisă, Varşovia a cerut "să explice incidentul de încălcare a spaţiului aerian al Republicii Polone de către o rachetă de croazieră şi să înceteze imediat acest tip de operaţiuni", potrivit unui comunicat al ministerului.
Varşovia anunţase anterior că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul său aerian vineri dimineaţă înainte de a-l părăsi în direcţia Ucrainei, ţintă a unui val mortal de lovituri ruseşti.
"Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit acest spaţiu" după câteva minute, în direcţia Ucrainei, a declarat presei şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.
"Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional, cât şi la cel al aliaţilor", a adăugat acest general.
Racheta rusească a stat mai puţin de trei minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean, a precizat la rândul său Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze.
"Am mobilizat forţele, avioane pentru a-l intercepta şi doborî la nevoie, dar timpul (de survol) şi modul în care a manevrat (...) a făcut imposibilă interceptarea şi a permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a mai declarat generalul Klisz.
În urma unui atac de anvergură cu drone şi rachete asupra unor ţinte ucrainene, sistemul polonez de apărare aeriană a fost pus în alertă în cursul nopţii de joi spre vineri, a spus el.
Au fost lansate căutări la sol în locul unde semnalul radio al rachetei a fost pierdut, au indicat responsabili ai armatei.
După acest incident, autorităţile poloneze civile şi militare au desfăşurat şedinţe de urgenţă, iar preşedintele polonez Andrzej Duda a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
"NATO este solidară cu aliatul nostru preţios, urmăreşte situaţia. Rămânem în contact pe măsură ce faptele vor fi lămurite. NATO rămâne vigilentă", a declarat Jens Stoltenberg pe reţeaua socială Twitter.