Reacția MAE după ce nemții au criticat alocațiile primite de români și bulgari în țara lor
Autorităţile din Germania vor să fie schimbate reglementările europene pentru a descuraja aşa-numitul turism social.
Potrivit presei de acolo, vizate sunt alocaţiile, tot mai mari, pe care statul german le plăteşte unor imigranţi, în special români și bulgari, care au copiii în ţara de origine.
Mai mulţi edili au criticat situaţia, iar unul dintre ei a declarat că guvernul german a "adormit la cârma" situaţiei privind imigraţia din Estul Europei.
Ministerul român de externe a reacționat și a precizat că țara noastră susține ferm libertatea de circulație și accesul egal al angajaților la beneficii sociale în cadrul Uniunii.
Un jurnalist german a mers să vorbească cu familiile de imigranţi din Duisburg, care locuiesc într-un bloc cu apartamente sociale. Cei mai mulţi dintre oamenii care trăiesc acolo sunt români. Jurnalistul i-a găsit pe locatari cu grătarul încins.
"Am şase copii, soţul meu are serviciu. În România nu ai nicio şansă. Câştigi pe lună doar 200. Nu-ţi poţi trimite copiii la şcoală."
Primarul oraşului s-a arătat îngrijorat de faptul că tot mai mulţi imigranţi primesc alocaţii din Germania pentru copiii pe care îi lasă acasă.
Edilul social-democrat a vorbit şi despre existenţa unor organizaţii infracţionale care îi aduc pe oameni în Germania ca să le ia o parte din ajutoarele sociale pe care aceştia le primesc. Potrivit cotidianului "Die Welt", fraudele cu alocaţiile pentru copii îi costă pe contribuabilii germani peste o sută milioane de euro în fiecare an.
Soeren Link, primarul din Duisburg: "Oamenii sunt aduşi în Germania din sud-estul Europei şi sunt convinşi să solicite alocaţii şi alte ajutoare sociale, pe baza unor documente de angajat adevărate sau false. Ei primesc ajutoare sociale de la noi, pe care, în cea mai mare parte, trebuie să le dea mai departe traficanţilor."
Joi, ministerul federal de Finanţe a dat publicităţii cifre care arată că statul german plăteşte de la un an la altul cu zece la sută mai mult pentru alocaţii care ajung în alte ţări membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, suma s-a ridicat la 343 milioane de euro şi, potrivit estimărilor, va creşte până la 600 de milioane de euro.
În faţa criticilor, guvernul din Berlin a anunţat că lucrează cu partenerii europeni la un acord pentru un nou sistem al transferurilor sociale trans-frontaliere, care să descurajeze aşa-numitul turism social.