Războiul nuclear care ar putea ucide peste 125 de milioane de oameni. Ce arată simulările
Potrivit unui studiu științific realizat recent, un război nuclear între India și Pakistan ar putea duce la moartea a peste 125 de milioane de oameni.
De asemenea, ar putea urma o catastrofă climatică globală, declanșând înfometare în masă, deoarece ar putea fi afectate culturile pe întreaga planetă. Asta înseamnă mai mult decât numărul morților din cei șase ani ai celui de-al Doilea Război Mondial.
„Un astfel de război ar pune în pericol întreaga lume”, a declarat co-autorul studiului, Alan Robock, profesor de științe ale mediului la Universitatea Rutgers.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Acesta este un război care nu ar avea precedent în experiența umană”, a declarat autorul principal al studiului, Brian Toon, un om de știință atmosferică la Universitatea din Colorado. Toon a lucrat la scenarii de război nuclear de zeci de ani și a făcut parte din echipa care a inventat termenul de „iarnă nucleară” în anii ’80.
Acesta este termenul folosit pentru a descrie o perioadă de frig extrem, care ar putea urma un război nuclear între SUA și Rusia.
Potrivit USA Today, după mai multe simulări pe calculator, oamenii de știință au teoretizat un război care ar putea avea loc între India și Pakistan în 2025. Cele doua sunt în conflict după ce ambele au revendicat teritoriul Kașmirului și se speculează că în prezent ar deține peste 300 de arme nucleare.
Fiecare armă detonată ar putea ucide până la 700.000 de oameni.
În plus, cercetările au descoperit că incendiile aprinse prin explozia armelor nucleare ar putea elibera până la 36 de milioane de tone de funingine care s-ar ridica în atmosfera superioară, răspândindu-se în întreaga lume în doar câteva săptămâni.
Acest lucru ar bloca lumina solară, răcirea suprafeței globale cu până la 9 grade și reducerea precipitațiilor cu până la 30%, ceea ce ar duce la înfometare în masă în întreaga lume.
Studiul a fost publicat în revista „Science Advances”.
Într-un editorial aferent, redactorul adjunct al Science Advances, Kip Hodges, a declarat că acum, spre deosebire de Războiul Rece, când doar câteva țări ar fi putut începe un război nuclear, nouă țări dețin un total de aproximativ 14.000 de focoase nucleare.
Toon a mai declarat că: „sperăm că Pakistanul și India vor lua act de această lucrare. Dar mai ales, mă preocupă faptul că americanii nu sunt informați despre consecințele războiului nuclear”.