SUA şi Rusia ar putea semna un nou acord privind armele nucleare în care să intre şi China


Ultimul update: Marti 16 Iulie 2019 11:18
Data publicarii: Marti 16 Iulie 2019 11:06
Categorie: Stiri externe

Diplomaţii de la Kremlin şi de la Casa Albă încearcă să pună bazele unui nou acord nuclear, după retragerea celor două mari puteri din tratatul INF.

Reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii şi Rusiei urmează să se întâlnească miercuri la Geneva pentru a discuta despre principiul unui nou acord asupra armelor nucleare care ar putea eventual include şi China, au declarat luni seara înalţi reprezentanţi ai administraţiei de la Washington, citaţi de Reuters.

Washingtonul, apoi Moscova au anunţat în februarie că încetează să mai respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987, pact din care ar urma să se retragă în mod oficial la 2 august.

 

Noul tratat ar putea acoperi toate tipurile de arme nucleare

 

Preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte un acord de 'nouă generaţie' cu Rusia şi China, care să acopere toate armele nucleare, nu doar rachetele de croazieră şi balistice cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune între 500 şi 1.500 de kilometri.

Preşedintele american a abordat această chestiune în cadrul discuţiilor bilaterale cu omologii săi rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, în special la summitul G20 din Japonia de luna trecută.

Unul dintre oficialii americani a declarat că interesul reuniunii de miercuri ar fi informarea asupra poziţiei ruşilor faţă de China. 'Dacă întâlnirea va decurge bine, ne va fi mai clar cu privire la modul în care Rusia se referă la chestiunea participării Chinei' la aceste negocieri, potrivit acestuia.

China nu face parte din pactele asupra armelor nucleare dintre SUA şi Rusia şi nu este clar cât de dispus este Beijingul să participe la aceste negocieri, au indicat aceiaşi responsabili americani, care au făcut aceste declaraţii sub rezerva anonimatului.

'Avem sentimentul că am ajuns la un punct de unde putem încerca să abordăm subiectul', a spus un alt reprezentant al administraţiei de la Washington.

Delegaţia americană va fi condusă de secretarul de stat adjunct John Sullivan, din ea făcând parte Tim Morrison, un consilier de top din cadrul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, precum şi reprezentanţi ai Pentagonului, ai Statului Major Unit al şefilor de Stat Major din SUA, ai Agenţiei Naţionale de Securitate.

Potrivit oficialilor americani, delegaţia rusă va fi condusă de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au deteriorat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014 şi sprijinul acordat regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Amenințarea lui Putin: ”Deasupra capului fiecăruia dintre noi vor fi arme nucleare”
Rusia ar fi instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre
Kremlin: România, printre primele ţinte ale ruşilor dacă se rupe tratatul INF
VIDEO PROTVPLUS.RO